Çocukluk Çağında Obeziteye Dikkat

Çocukluk Çağında Obeziteye Dikkat
Halk arasında bilinen adı ile şişmanlık, vücutta fazla yağın birikmesinden ötürü meydana gelmektedir.

Halk arasında bilinen adı ile şişmanlık, vücutta fazla yağın birikmesinden ötürü meydana gelmektedir. Şişmanlık çok önemsenmeyen bir rahatsızlık olarak görünse de obezite seviyesine gelmeden önlemleri alınmalı ve gerekirse tedavi edilmelidir. Obezite, vücut kitle indeksi ile tespit edilmektedir. Vücut kitle indeksi ile vücut ağırlığının, boyun karesine bölünmesi ile ölçülmektedir. Vücut kitle indeksini ölçen basit programlarda mevcuttur. Obezitenin birçok nedeni bulunmaktadır. Fakat büyük bir çoğunluk ile obezite çocukluk dönemlerinden gelmektedir.

Sağlık Bakanlığı’ndan Önlemler

Sağlık Bakanlığı 2023 Eylem planları arasına Çocukluk Çağı Obezitenin Önlenmesi başlığını da koydu ve önlemlere de başladı. Okul kantinlerinde satılan yiyecekler için büyük önlemler alındı. Yalnızca kantinler değil okul çevresindeki restoranlara da uygulamalar getirildi. Artık okullarda daha sağlıklı yiyecekler çocuklara satılmaktadır. Konu hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da açıklamalarda bulundu. Koca yaptığı açıklamalar ile çocuklarda meydana gelen obezitenin ileri de kalp damar hastalıklarına, tansiyon, kronik solunum gibi birçok sağlık sorununa zemin hazırladığını dile getirdi.

Bebek Mamalarında Alarm

Faaliyetler arasında bebek mamaları da var. Bebeklerin anne sütü ile beslenme oranlarının özellikle ilk 6 ay daha çok olması için de gerekli önlemler alınacak. Emzirmenin önemi hakkında farkındalık yaratılacak etkinlikler düzenlenecek. Sağlık Bakanı bebek mamalarının reklamlarının yapılmaması gerektiğini dile getirdi. İlk 6 ay anne sütü alımlarının giderek azalması sebebi ile bebek gelişimine zarar verildiği iddiasında bulundu. Sağlık Bakanlığınca gebelik öncesinde ve gebelikte beslenme danışmanlığı verileceği bilgisi aktarıldı.

Okul Müfredatlarında Güncelleme

Milli Eğitim Bakanlığı okul sağlığı hakkında müfredat güncellemesine gidecek. Okullara örnek okul menüleri belirlenerek dağıtılacak. Ayrıca restoranlarda yarım porsiyon uygulamalarının arttırılması hedefleniyor. Aile ile birlikte çocukların sağlık açısında aktivite yapabilmeleri için de çeşitli kamu spotları yayınlanacak. Özellikle 5 ile 18 yaş arasındaki çocukların fiziksel aktivitelerin artması için spor merkezlerine yönlendirmeler yapılacak. Bütün bunlar sonucunda 2019 – 2023 Eylem Planı çerçevesinde obezitenin azaltılması ve sağlıklı beslenme ile spor aktivitelerinin arttırılması hedeflenmekte ve bu hedef doğrultusunda çalışmalara devam edilmektedir. Bu çerçevede en çok ailelere büyük görev düşmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar