Çocukların iştahı neden kapanır?

Çocukların iştahı neden kapanır?
Bir çok anne baba iştah ve yemek yeme konusunda çocuklarıyla mücadale eder. Bu sorunun çocuğun tercihlerinden kaynaklandığını düşünmek ise her zaman doğru bir yöntem değildir. Çocukların iştahları ciddi nedenlerle de kesilebilir. İşte, çocukların iştahını kesen en yaygın 5 neden...

Çocukların iştahı neden kapanır?

Ebeveynlerin ortak problemi olan çocuklardaki iştahsızlık, çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebiliyor. Az yemek yiyen, çok yemek seçen, tek yönlü beslenen ve yemeğe karşı aşırı isteksiz olan bir çocuğun iştahsız olarak değerlendiriliyor. Uzmanların hastalıklardan erken doğuma, beslenme alışkanlıklarından anne baba tavrına kadar iştahsızlığın en sık görülen 5 nedenini şu şekilde açıklıyor...

Çocuğun yapısı: Prematüre doğmak, konjenital kalp hastalığı, yarık damak ile otizm gibi durumlarda anne ve baba çocuğun sağlığı için daha kaygılı oluyor ve bu nedenle açlık belirtileri göstermeden onu yemeğe zorlayabiliyor. Bir tür “Ne kadar çok yerse, o kadar çabuk büyür” düşüncesine kapılıyorlar.

Beslenme geçişleri: Bebek, anne sütünden ek gıdalara geçerken, zorluk yaşayabilir. Anne sütünden biberona suludan katı gıdaya geçişler sırasında eğer zorlanırsa, yemeyi reddedebiliyor. Bu da 'Bebeğim iştahsız' düşüncesine yol açıyor. Bu gibi durumların oluşumunun önlenmesi için öncellikle çocuğun ek gıdaya hazır olup olmadığının değerlendirilmesi gerekiyor. Öncelikle bebeğin başını tutabilmesi ve tam olarak oturabilmesi şart. Ek besinin aylara göre günlük verilme miktarı, kıvamı, zamanı ve sunumu da çok önemli. Besinlerin aşırı tatlı veya tuzlu, ekşi, çok baharatlı ve kötü kokulu olmasından kaçının. Aynı şekilde estetikten yoksun bir şekilde sunmak ve sürekli kuru gıda vermek de iyi değil. Yemek kaşığı, kase, tabak, biberon ve kap gibi beslenme araçları da çocuğun yaşına uygun olmalı.

Mekanik besleme: Bebek beslenmesinde uygun zaman aralıkları ve miktarların aylara göre değişebilir. Bebekte acıkma belirtileri olmadan beslenmesinin yanlış olduğu artık biliniyor. Ayrıca duyguları katarak beslemenin önemine değinerek bu yapılmadığında, eylemin ‘mekanik beslenme’ye dönüşüyor. Besleyen kişi ile bebek arasında uyumlu ve sevgi dolu bir ilişki olmalı. Bebeği besleyen kişinin sabırlı, hoşgörülü, özendirici ve teşvik edici olmasının da gerekiyor.

Organik nedenler: Çocuklar, sık sık hastalanıyor, bazen düşüyor ya da bir yeri ağrıyor. Böyle zamanlarda iştah azalması ya da yeme isteksizliği oluşması gayet normal. Bunu göz ardı edip çocuğa zorla yedirilmeye çalışılması, aslında onu yemekten daha da soğutabiliyor. Bu durumun geçici olduğunu düşünüp ısrarcı olmamakta fayda var.

Travmatik nedenler: Tüple beslenmek zorunda kalma, fiziken zorlanarak beslenme gibi travmatik olaylar yaşanmış olması da çocukta yeme isteğinin azalmasına sebep oluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar