Cinsiyetçiliğe karşı kadınlardan kampanya: 'Erkek yerini bilsin'

Cinsiyetçiliğe karşı kadınlardan kampanya: 'Erkek yerini bilsin'
Cinsiyet eşitsizliğine farkındalık yaratmak amacıyla sosyal medyada başlatılan 'erkek yerini bilsin' akımı günün en konuşulan gündemi olmayı başardı. Akıma belediyeler ve ünlü isimler de destek oldu.

Kadınlar, yıllardır kendileri için kullanılan cinsiyetçi ifadeleri erkeklere uyarlayarak, sosyal medyada #erkekyerinibilsin etiketiyle paylaştı. ‘Erkek yerini bilsin‘ hashtagi ile başlatılan akıma, binlerce kişi destek verdi. Akıma göre, yıllardır kadınları ötekileştiren, şiddet olaylarında kadınların da rolü varmış algısı yaratan, ‘o saatte orada ne işi vardı’, ‘mini etek giymese başına bunlar gelmezdi’, ‘rızası vardı’ şeklindeki söylemler, erkeklere uyarlanmaya başladı.

Sosyal medyada günün konusu olan akıma ünlü isimler ve belediyeler de dahil oldu.

Bir kullanıcının “Kocam isterse çalışabilir” paylaşımıyla başlayan kampanya, #erkekyerinibilsin etiketiyle sürdürülüyor.

BBC Türkçe’ye konuşan Ruqinq adlı Twitter kullanıcısı, bu paylaşımı yapma gerekçesini şöyle anlattı:

“Twitter’da son zamanlarda muhafazakar olarak adlandıracağımız kişiler tarafından çok fazla ‘kadın çalışmamalı, yüksek sesli kahkaha atmamalı, kendilerinin fuhuş yuvası olarak gördükleri üniversitelere gitmemeli’ tarzında tweet’ler atıldığını gördüm. Bunlara en güzel tepki alay ederek verilebilir diye düşündüm. Beni en rahatsız eden şey, bunlara destek veren kadınlar olduğunu görmek.”

Maruz bırakıldıkları cinsiyetçi söylem ve uygulamalara dikkat çeken kadınların yaptığı paylaşımlardan bazıları şöyle:

sila.pngkadin1.pngkadin2.pngkadin3.pngkadin4.pngkadin5.pngkadin6.pngkadin7.png

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar