Çin roketi için zaman daraldı! Nereye düşecek?

Çin roketi için zaman daraldı! Nereye düşecek?
Çin'in Uzay İstasyonu kurulumu için gönderdiği roket birleşme esnasında kontrolden çıktı. Long March 5B (CZ-5B) roketininin parçalarının dünyaya düşmesi beklenirken, tehlike altında olan yerler arasında İstanbul ve Ankara'nın da bulunduğu gündeme geldi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu sabah.com.tr'ye yaptığı açıklamalarla yaşanacak tehlikeye netlik kazandırdı.

Çin'e ait Long March 5B tipi roketin kontrolden çıkması, dünyayı alarma geçiridi. Roketin parçalarının yerleşim alanlarına özellikle de büyükşehirlere düşmesinden endişe ediliyor. 

Türkiye ve özellikle İstanbul ile Ankara'nın da olasılıklar dahilinde olduğu ifade ediliyor. ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinden Mice Howard, roket kalıntılarının 8 Mayıs'ta düşmesini beklediklerini ancak nereye düşeceğinin, gezegene inmesine saatler kala tahmin edilebileceğini söylemişti.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"ROKET ESKİ TEKNOLOJİYE SAHİP"

Hasan Hüseyin Esenoğlu ilk olarak; "Yeni bir haber. Geçtiğimiz günlerde başladı. Daha önce de başka bir haber vardı. 'Gelecekte bir göktaşı dünyaya çarparsa bunun içerisinde Türkiye de gözüküyor' Bunun da bir simülasyonu yapıldı. Bunlar arkaya arkaya gelince ilginç oldu" dedi.

Esenoğlu, "Çin de yeni bir uzay istasyonu kurmak istiyordu. Bir uzay istasyonu planlaması var Çin'in. Bunu yaparken de modülü taşıyan roket, eski teknolojiye sahip... Yeni nesil değil. İlk olarak başarılı bir şekilde yükseltildi, ancak daha sonra birleşmede bir sıkıntı oldu. Orada bir müdahale yapmak için; roket motorları ile ilgili ya da yön değiştirme müdahalesinde kullanılacak bir sprey gibi - püskürtme donanımı olmadığı için serbest kaldı" ifadelerini kullandı.

"PROBLEM KÜTLESİNİN BÜYÜK OLMASI"

Esenoğlu, "Dünyanın çekimine doğru kendi sahip olduğu en son hız ile serbest kaldı. Sürekli dönüyor. Baya bir hızlı. Bir süre sonra mutlaka dünyanın çekimine tabii olacak. Burada problem kütlesinin büyük olması. 

Tabi bir de serbest mayın gibi bir durum var. Şunu söyleyebilirim: Dünyamızın 4'te 3'ü sularla kaplı. "Karaya mı düşer? Okyanusa mı düşer? "Suya düşme olasılığının da yüksek olduğunu söyleyebilirim. Karaya düşme olasılığı düşük" diye konuştu.

"ERKEN UYARI YAPILABİLİR"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müdahale etmek mümkün değil, düşmeye yakın saatlerde nereye düşeceğinin ayrıntılı ölçümlemesi mümkün yörünge hesabı ile. Riskin büyük olduğu yerlerde hemen erken uyarı ile orada bir yaşam, tehlikeli bir durum varsa onları bertaraf etme zamanı kalabilir.

Kıtalara düşerse büyükşehirler de tehlikede olur. Büyük bir olasılıkla okyanusa düşer. Tabii oradan kopan küçük parçalar kurşun etkisi de yapabilir. Sonuçta bir serbest düşme var. Risk sıfır diyemeyiz. Tabii dehşete de düşmemek lazım."

ROKET 29 NİSAN'DA UZAYA FIRLATILMIŞTI

Çin Uzay İstasyonu'nun ilk parçası ve çekirdek modülü Tienhı'yı (Gök Uyumu) uzaya taşımak için Long March-5B roketi 29 Nisan'da uzaya fırlatılmıştı. 

Fırlatılmanın ardından Tianhı modülü roketten ayrılarak planlanan yörüngesine girmişti. Roketin ana gövdesinin de Dünya'da önceden planlanan bir noktaya inmesi gerekiyordu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar