CHP'li Veli Ağbaba: Bu rapor nasıl alınmış bilen yok!

CHP'li Veli Ağbaba: Bu rapor nasıl alınmış bilen yok!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Malatya Doğanşehir Çığlık Mahallesi'nde giderek Maden ocağı köyü, köylüyü, doğayı öldürüyor” açıklamasını yaptı.

CHP'li Ağbaba: Bu rapor nasıl alınmış bilen yok!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, maden ocağı yapılması planlanan Malatya Doğanşehir Çığlık Mahallesi'nde gitti. 

"BU ÇED RAPORU NASIL ALINMIŞ BİLEN YOK"

Ağbaba, bölgede yaptığı açıklamada “Malatya Doğanşehir Çığlık’ta yapılması planlanan maden ocağının da yaklaşık 10 yıl önce arama izni alınmış, üç yıl önce de ÇED raporu verilmiş. Bu ÇED raporu nasıl alınmış bilen yok. Burada köylü maden ocağına karşı aylardır mücadele ediyor. Biz milletvekilleri olarak ÇED raporu toplantılarına katılıp itirazımızı yapıyoruz, sonuç alıyoruz. Bunun örneğini daha önce Zonguldak’ta yaşadık. Ancak burada ÇED süreci bittiği için artık siyasetin devreye girmesi gerekiyor. Önce köydeki birliği sağlamak lazım, köyün hep beraber destek olması lazım. Maden ülkenin yeraltı zenginliğidir, mutlaka değerlendirilmelidir ama bu değerlendirme yapılırken orada yaşayan insanlara madenin faydası olmadığı gibi büyük ölçüde mağduriyete de neden oluyor. Maden bölgeye büyük ölçüde zarar veriyor” diye konuştu

"MADEN SAHASI CİDDİ ZARARLAR VERİR"

Adıyaman Milletvekili Tuttere de, şunları söyledi:

“AKP iktidarı Türkiye’nin bütçesini bitirdi, şimdi de köylerin dağlarına, ovalarına her tarafına dadanmış durumda. Türkiye’nin her tarafını madenciliğe açtılar, ruhsat verilmemesi gereken her yere ruhsat verdiler. Biz bunun örneğini İkizdere’de gördük, Çanakkale’de gördük, aylar süren mücadeleler olsa da en nihayetinde bu iktidarın hukuk tanımamazlığı her yerde devreye giriyor. Sayın Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba da konuyu takip ediyor, artık burada yapılması gereken güç birliği yapıp bir araya gelmek ve hukuksal destek almaktır. Şimdi bu ÇED raporları verilmeden önce genellikle halk toplantıları yapılıyor; bu toplantıların birçoğu masa başında kağıt üzerinde yapılıyor. Halka sormadan halkın onayını almadan varmış gibi gösterip bakanlığa gönderiyorlar. Bunların hepsi sahte evraklar, dolayısıyla şu an askıya çıkmış olsa da idare mahkemesine dava açılması gerekiyor, süre geçmiş olabilir ama şu an bir vatandaşımız da olsa bir kişi Bakanlığa başvuruda bulunabilir. Bakanlık bunu reddedecektir ama onun üzerinden yeni bir iptal davası yani ÇED raporunun iptali için dava açabiliriz. Peki, mahkemeler iptal davası verebilir mi? Elbette verebilir çünkü yapılan hiçbir işlem hukuka uygun değil. Bu ÇED raporu çevrenin doğasını, bitki örtüsünü ve yaşamlarını dikkate almadan yapılıyor. Köy halkının belirttiği gibi maden sahası 200 metre mesafedeyse burada ciddi zararlar verir. Sizlere hem hukuksal anlamda hem de dayanışma anlamında her türlü desteği vermeye hazırız. Bu işlere karşı topyekûn mücadele edeceğiz. Önümüze en yakın sürede sandık gelecek, bu iktidarı göndereceğiz ve bu iktidarın verdiği hukuksuz maden ruhsatlarının hepsi iptal olacak. Siz rahat olun, moralinizi bozmayın. Bu iktidar gidecek. Dağlarımızı da geri kazanacağız, ovalarımızı da geri kazanacağız, akarsularımızı da geri kazanacağız.”  (ANKA)

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar