CHP'li Turan Aydoğan: Cenazeler için bile adamına göre muamele yapılıyor

CHP'li Turan Aydoğan: Cenazeler için bile adamına göre muamele yapılıyor
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan pandemi döneminde cenaze törenlerini Meclis'e taşıdı. Aydoğan, "Kalabalık cenaze töreni düzenleyen ve devlet erkanını ağırlayanların acısı sade vatandaştan daha mı fazla? " dedi. 

CHP'li vekil: Cenazelerde adamına göre muamele

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan korona virüs salgını nedeniyle alınan önlemlere işaret ederken, getirilen sınırlamalara rağmen yüzlerce kişiyle saf tutulan cenaze törenlerini Meclis'e taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Aydoğan şunları ifade etti:

“Alınan önlemler kapsamında cenaze namazlarına ve cenaze definlerine de belirli sayıda insanın katılımıyla sınırlandırılma getirildiği bilinmektedir. Daha önceki genelgelerde cenazelere katılım ve defin süreçleri 30 kişi ile sınırlandırılmışken, tam kapanma sürecinde bu sayı, dokuz kişi olarak belirlenmiştir. Ancak, Bakanlık ve İl Hıfzısıhha Kurulu kararlarıyla alınan bu sınırlandırmalar için vatandaştan sağduyu ve kurallara riayet etmesi beklenirken, kamuoyunca bilinen kimi isimlerin vefatında devletin üst düzeyde katılım sağladığı ve bu cenazelere yüzlerce, hatta binlerce insanın eşlik ettiği görülmüştür.”

CENAZELERDE ‘ADAMINA GÖRE’ MUAMELE 

Söz konusu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu ifade eden Aydoğan şöyle devam etti:

“Salgın yasakları çerçevesinde yakınlarının cenazesine katılamayan insanlar varken, bizzat bu yasaklara karar verenlerin geniş katılımlı cenazelerde yer alması hangi gerekçe ile uygun görülmüştür? Bunun açıklamasını vatandaşa yapmak zorundalar. Haber bültenlerinde, sosyal medyada yüzlerce insanın iç içe olduğu cenaze törenleri görüyoruz. Bu genelge sadece sade vatandaş için mi çıkarıldı? Diğer insanların ne özelliği var? Kalabalık cenaze töreni düzenleyen ve devlet erkanını ağırlayanların acısı sade vatandaştan daha mı fazla? Buradaki ayrım neyin ayrımıdır kamuoyuna açıklanmalı. Acıda bile çifte standart uygulanıyor. Cenazeler için bile adamına göre muamele yapılıyor. Bu vicdanları rahatsız eden durum derhal sonlandırılmalı.”

UYGULAMA ANAYASA’YA AYKIRI

Aydoğan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:

"- İnsanların acıları üzerinden böyle bir çifte standarda ve insani değerlerle bağdaşmayan muameleye maruz bırakılması, eşitlik ilkesine ve adalet duygusuna aykırılığı göz önüne alındığında Anayasa’ya aykırı bir uygulamadır. Bu aykırılığa karşı herhangi bir tasarrufunuz olacak mıdır? 

- Yayınlanan genelgelerde muaf olmamasına rağmen bu törenlere katılanlara hangi yaptırım uygulanmıştır?" (ANKA)
 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar