CHP'li Ömer Fethi Gürer : Niğde'de 100 bin ton patates çürüdü!

CHP'li Ömer Fethi Gürer : Niğde'de 100 bin ton patates çürüdü!
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) geç alım yapması nedeniyle sadece Niğde’de en az 100 bin ton patatesin çürüdüğünü ve patateslerin hayvan yemi olarak kullanıldığını açıkladı.

CHP'li Fethi Gürer: Eline yüzüne bulaştırdı!

CHP’li Ömer Fethi Gürer, yazılı açıklamada bulundu. Gürer, TMO tarafından patates alımına rağmen binlerce ton patatesin depolarda zayi olduğunu belirtti.

"TMO ALIMLARI ELİNE YÜZÜNE BULAŞTIRDI”

Gürer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 milyon 200 bin ton patatesin depolarda olduğunu, Bakanlık ise 300 bin ton patatesin depolarda bulunduğunu açıkladı. Ne yazık ki TMO alım için hedeflenen rakamlara eremedi. Alım hızlı yapılmadı. Havalar ısınması ile depoda ürün bozuldu. Son günlerde sevk edilen ürünler gittiği yerde bozulduğu gerekçesiyle iade edilmeye de başladı. TMO alımları eline yüzüne bulaştırdı” dedi.

Niğde’de, 2020 yılında 830 bin ton patates üretiminin gerçekleştiğini ifade eden CHP’li Gürer şunları kaydetti:

"ZARARLARI TMO KARŞILAMALIDIR"

“Hasat döneminde maliyeti 1 lirayı bulan patatesi tüccar bir süre 60 kuruştan aldı ve sonrasında alımdan çekildi. Alıcı bulmayan  patates, üreticiler tarafından satılamadı ve depolara kaldırılmak zorunda kalındı. Üretici zarar üstüne zarar etti. Bir kısmı hayvan yemi oldu. Son olarak, TMO patatesleri şartlı olarak almaya başladı. Alınacak patatesin filizlenmiş veya çürümemiş olması, çuvallanıp kamyonların üstüne konulması ve şayet gönderildiği bölgelerde bozulduğu tespit edilirse iade edileceği gibi birtakım şartlar getirildi. Niğde ilinde en az 100 bin ton civarında ürünün çürüdüğü ve heba olduğu ifade ediliyor.”

Gürer, “İktidar çıkardığı gürültü kadar bölge çiftçisinin sorununu çözecek çabayı göstermedi. En azında bir hasar tespiti yapılıp ürünü çürüdüğü için satamayan çiftçilere bir destek sağlanması gerekiyor. Sevk noktasında kabul görmeyen ürün TMO’nun alımda gecikmesi nedeniyle bozuldu. Bu nedenle zararı TMO karşılamalıdır ” dedi. (ANKA)

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar