CHP'li Ömer Fethi Gürer: Kömürde fahiş fiyat artışına kim dur diyecek

CHP'li Ömer Fethi Gürer: Kömürde fahiş fiyat artışına kim dur diyecek
Kömür fiyatı 1200 TL'den 2600 liraya yükseldi. Kömür daha yanmadan el yakarken CHP Niğde Milletvekili Gürer, "Kömürde fahiş fiyat artışına kim dur diyecek?" diye sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dönem dönem zamlanan ve bir yıl içindeki fiyat artışı yüzde 50'yı bulan doğalgazın ardından kışlık yakacak kömüre gelen zamların da el yakmaya başladığını söyledi. Geçen yıl Afrika’dan ithal edilen kömürün tonu 1200 TL iken bu yıl 2600 liraya yükseldiğini belirten Gürer, "Kış mevsiminin yaklaştığı şu günlerde kömür fiyatları anormal derecede artış gösterdi. Kimi bölgelerde, türünü göre Afrika’dan ithal edilen kömürün fiyatı 2 bin 500 TL ila 2 bin 600 TL arasında satışı yapılıyor. Kömürde yüzde 100’e varan artış var. Rusya’dan ithal edilen kalorifer kömürü ise geçen yıl 210 dolar iken fiyattı bu yıl 340 dolara çıktı. Kömür sobadan önce vatandaşın cebini yakıyor. Bu zamlara kim dur diyecektir?" diye sorarak kömür fiyatlarındaki artışa tepki gösterdi.

"KÖMÜRE BU ZAMLAR NEDEN?"

Rusların kömür üretimini azalması ve döviz kurlarındaki dengesizliğin kömür fiyatına artışına bir neden olduğu yönünde açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Gürer, "Ancak birkaç ayda kömür fiyatının yüzde 100’e varan oranda zamlanması kabul edilebilir bir durum değildir. Afrika’dan ithal edilen kömürün fiyat artışı % 100’ü buldu. Öte yandan kalorifer kömürü için ithalatçı firmaların Rusya’daki kömür üretiminin azalmasını gerekçe göstererek, kış mevsimi öncesinde bu tür artışları yapmasının, dar gelirli vatandaşı büyük sıkıntıya sokacağı ortadadır. Birkaç ay önce 1300 TL’ye satılan ve stoklanan kömürlerin bile şimdi 2 bin 500 - 2 bin 600 TL bandında satıldığı iddia ediliyor" diye konuştu.

"DAR GELİRLİ VATANDAŞ BU FİYATA NASIL KÖMÜR ALACAK"

Doğalgaza, kömüre, temel tüketim maddelerine, gıda ürünlerine ve elektriğe gelen zamların başını alıp gittiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Gürer, " Dar gelirli ve sabit gelirli vatandaşın geliri yerinde sayarken, hayatını idame ettirmesi için satın alması gereken ürünler sürekli zamlanıyor. Ülkemizde çoğunluğu emekli ve asgari ücretli olmak üzere nüfusun yarıya yakınını dar gelirli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Bu insanlar, yüzde 100 artış yaşanan kömürü nasıl alacaklar? Kışın tezek mi yakacaklar. Doğalgaz ve elektrik faturalarına vatandaş bakmaya korkuyor. Her ay farklı ve zamlı fiyatlardan dert yanıyor. Kömür fiyatları da aldı başını gidiyor ama yaşanan bu durumu iktidar seyrediyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar