CHP'li Engin Altay'dan asgari ücret açıklaması

CHP'li Engin Altay'dan asgari ücret açıklaması
Cumhuriyet Halk Partisi Başkanvekili Engin Altay partisinin Meclis gündeminde bütçe ve asgari ücreti konu aldı. Altay, Türkiye'de Cumhurbaşkanı maaşının asgari ücretin 30 katı olduğunu söyledi.

Partisinin Meclis gündeminde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Başkanvekili Engin Altay, bütçe toplantılarına ve asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Altay şöyle konuştu: "AKP sözcüleri CHP’nin iddialarına cevap vermek yerine TBMM’de adeta bir muhalefet partisiymiş edasıyla CHP’ye saldırmaya, CHP’ye yönelik asılsız saldırılara devam ediyorlar. Bu bütçede iki özellik ağır basmaktadır. Birincisi israf ikincisi haramdır. Sarayın fütursuz israfının ve vurdumduymaz haram anlayışının 2021 yılında da süreceğini görebiliyoruz. Bu bütçe beşli çeteye haram kaynak sağlamaya devam edecek gibi görünüyor. CHP olarak bizler asgari ücretin en az 3100 TL olmasını öneriyoruz. Mümkünse 3800 TL olmasını istiyoruz."

Engin Altay, farklı ülkelerdeki asgari ücretlerin karşılaştırıldığı uluslararası bir çalışmadan da bahsetti. 

"CUMHURBAŞANI MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN..."

"Türkiye’de Cumhurbaşkanı maaşı asgari ücretin 30,2 katı. Almanya Başbakanı Almanya’daki asgari ücretin 16 kat fazlasını alıyor. Macaristan 13 kat fazlası, Yunanistan 9 kat fazlasını. İrlanda’da ise Cumhurbaşkanı maaşı asgari ücretten sadece 4 kat fazla. 2010’dan 2019’a kadar Cumhurbaşkanlığı giderleri 36 kat artmış durumda. Asgari ücret ise sadece 4 kat artmış. Bütçede sarayın sadece gıda harcamaları için 3 milyon var. Bu bütçede Varlık Fonu’nun 63 milyar borcu var. Geçilmeyen köprülere vatandaşın cebinden alınarak ödenecek 98 buçuk milyar var bütçede. Sarayın ek binaları için 748 milyon dolar harcanmış. Sayın Erdoğan’ın kendisi için harcadığı para 211.8 milyar lira. Vatandaşa dişinizi sıkın deniyor. Bu israf yapılmamış olsa insanlar her ay 4 bin lira para alabilir.

"BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN DİYEN DEVLET OLMAZ"

Başınızın çaresine bakın diyen devlet olmaz. İrlanda’da 8 bin Euro alıyor Cumhurbaşkanı asgari ücretli ise 1800 alıyor. Türkiye’de Cumhurbaşkanı aylığı 11 bin 570 Euro iken asgari ücretli 380 Euro alıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz vatandaşın da kabul etmemesini istiyoruz. İşveren sendikalarının bunu verirsek çökeriz iddiaları safsatadır. Burada yapılması gereken asgari ücreti vergi dışı bırakarak işverenin işini kolaylaştırmaktır. Bunu yapmayan hükümet olmaz olsun."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar