CHP’li Başevirgen: “Çiftçiye verilen destek elektrik parasını bile karşılamıyor”

CHP’li Başevirgen: “Çiftçiye verilen destek elektrik parasını bile karşılamıyor”
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, çiftçilerin tarımsal sulama nedeniyle ödedikleri elektrik faturalarının yüksekliğine dikkat çekerek, “Çiftçiye verilen sözde destekler, elektrik faturaları ile birlikte geri alınıyor. Gelen faturaların yanında bu destekler devede kulak kalıyor” dedi.

Çiftçiye verilen desteklerin yetersiz olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini belirten Bekir Başevirgen, “Girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle tarımsal üretim yapmanın zorlaştığı bu dönemde, sulama nedeniyle elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçiler de üretimi bırakacak.  Bu zamana kadar 1 milyon çiftçi ve üretici üretimi bıraktı ve son 20 yılda 4 milyon hektardan fazla tarım arazisi ekim dışı kaldı. Maliyet yükü altında ezilen çiftçi sulama da yapamazsa üretim tamamen duracak” diye konuştu.

“EVİN ELEKTRİĞİNİ DE KESİYORLAR”

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçinin elektrik dağıtım şirketleri tarafından ev elektriklerinin de kesildiğini söyleyen Bekir Başevirgen, “Sosyal devlet ilkesine tamamen aykırı olan bu uygulama, binlerce insanın mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Borcunu ödeyemedi diye yaşamsal ihtiyaç olan elektriğe ulaşma hakkının engellenmesi tamamen hak gaspıdır.” dedi.

“MANİSALI ÇİFTÇİ DE ELEKTRİK BORCUNU ÖDEYEMİYOR”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından önergesi yanıtlanan Başevirgen, Manisa ilinde 2020 yılı ile 2021 Mart ayına kadar olan tarımsal sulama abonelerine yönelik üretilen 265.380 elektrik faturasından, sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen tarımsal sulama abone gruplarının %2,83’üne (7 bin 510 abone) elektrik kesintisi uygulandığını söyledi.

Başevirgen, “Bakan Dönmez ayrıca Manisa’da 2020 Mart-2021 Mart arasındaki dönemde tarımsal sulama abonelerine ilişkin toplam borç tutarının 15 milyon 398 bin 328 Lira olduğunu kaydederek, önergede sorulan birçok soruyu yanıtsız bıraktığı gibi Türkiye geneli ile ilgili verileri de paylaşmadı.” İfadelerini kullandı.

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Üyesi Bekir Başevirgen yaptığı değerlendirmede, ”Tarımsal üretimde mazot ve gübreden sonra çiftçilerimizin en büyük gider kalemlerinden birisi de tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedelleridir. Üretimin sürekliliği için en önemli girdi maliyetlerinden olan sulama giderleri nedeniyle çiftçilere gelen elektrik faturaları cep yakıyor” şeklinde konuştu.

“17 ildeki çiftçinin borcu 23,5 milyon lira, Manisalı çiftçinin borcu 15 milyon lira”

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Bakan Fatih Dönmez’in birkaç gün önce aralarında Bingöl, Ağrı, İstanbul, Van, Iğdır gibi illerin de bulunduğu 17 ile ait tarımsal sulama borcunu 23,5 milyon lira olarak açıkladığını hatırlatarak, “Sadece Manisalı çiftçinin, 2020 Mart-2021 Mart dönemine ait tarımsal elektrik borcu 15 milyon lira. Bu elektrik bedelleri, Gediz A.Ş. tarafından, çiftçilerimiz mahsul parasını alıp almadığına bakılmaksızın aylık olarak fatura ediliyor ve aylık olarak tahsil ediliyor. Tarımsal üretimde kullandığı elektriği kesilmesin diye bankalardan kredi çeken çiftçilerimiz var. Bu kadar çabaya rağmen yine de Manisalı çiftçi elektrik borçlarını ödeyemiyor.” dedi.

“HASAT SONRASI FATURALANDIRMA ŞART”

Bir taraftan virüsle mücadele ederken her türlü riski göze alarak üretimine devam eden çiftçilerin elektrik faturalarını ürünlerin hasadından sonra ödemek istediklerini belirten Başevirgen, “Girdilerin temininin yanında çiftçinin bu dönemde katlanmakta zorluk çektiği maliyetleri var. Özelikle sulama maliyetleri çok önemli. Manisa’da bir süredir ciddi anlamda su sıkıntısı yaşanıyor. Tarımsal sulama ihtiyacı ancak yer altı sularından, kuyu açmak sureti ile karşılanabiliyor. Bu kuyular açıldığı zaman da bu suyu elektrikle çıkarabiliyorsunuz. Derin su sondajı elektrik faturalarını da katlıyor. Elektrik şirketleri özelleştiği için, kuyular açılıp da çalışmaya başlayınca faturalarını peşin kesip çiftçiye gönderiyorlar. Ekim faaliyetlerinin başladığı dönemde, faturaların karşılanması çiftçi açısından mümkün değil. Çiftçinin aylık geliri yok, geliri hasat döneminde. Tarımsal sulama abonelerine ait elektrik faturalarının hasat dönemi sonrasına ertelenmesi ve çiftçinin bu darboğazdan kurtarılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“SORULAR YİNE YANITSIZ KALDI”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Bakan Fatih Dönmez’in önergede yer alan çoğu soruya cevap vermemesini de eleştirerek, “Sorduğumuz sorular yine yanıtsız kaldı. Türkiye genelinde elektrik borcu olan çiftçi sayısı ve icralık çiftçi sayısı açıklanmadı. Bakan ya herkesin memnun olduğunu ve icralık çiftçi olmadığını düşünüyor ya da durumun vahametini biliyor ve açıklamaktan kaçınıyor. Tarım ve hayvancılıkta kullanılan elektriğin birim fiyatının düşürülmesi, vergi yükünün hafifletilmesi, aylık fatura düzenlemesinden vazgeçilmesi gibi birçok soru cevabını bulamadı” dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar