CHP'den korona virüs raporu

CHP'den korona virüs raporu
CHP’nin hazırladığı Koronavirüs Raporu’nda, “tehlikeli bir ekonomik ve sosyal krizle karşı karşıyayız” uyarısı yapıldı.

CHP’nin Koronavirüs Raporu’nda şu değerlendirmeler yer aldı:

 “Türkiye ekonomisinin salgın hastalıktan çok öncesine dayanan kırılganlıkları hastalığın yarattığı ekonomik baskılarla birleşince ülkemiz salgın hastalık tehdidinin yanı sıra ekonomik ve sosyal bir kriz yaşama riskiyle karşı karşıya kalmıştır.

“İŞSİZLİK ARTIK DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞMIŞTIR”

Hastalığın yayılım hızını düşürmek amacıyla uygulanan karantina tedbirleri birçok yurttaşımızın işini kaybetmesiyle sonuçlanmış ve salgın öncesinde dahi tarihi rekor seviyelerini aşan işsizlik artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır.

“YAKIN ZAMAN İÇİNDE İFLAS RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA BIRAKACAKTIR”

Yine salgın öncesi yüksek borç yüksek kur yüksek faiz baskısı altında olan KOBİ’lerimiz ve esnafımız salgın sonrası işletmelerini kapatmak zorunda kalmış ve üretim ve satış geliri olmaksızın vergi, SGK, kira, faiz ve ücret maliyetlerine katlanmak zorunda bırakılmıştır. Bu durum eğer önlem alınmazsa birçok işletmeyi yakın zaman içinde iflas riskiyle karşı karşıya bırakacaktır.

“YAKIN ZAMANDA SOSYAL PATLAMALARI TETİKLEME POTANSİYELİ TAŞIMAKTADIR”

İşsizliğin ve iflasların hızla artması ve özellikle yoksul yurttaşlarımızın temel gıda ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayamaması halinde hastalığın yayılımını yavaşlatmak için hayati öneme sahip karantina tedbirlerini uygulamak mümkün olmayacağı gibi bu ağır tablo yakın zamanda sosyal patlamaları tetikleme potansiyeli taşımaktadır.  Salgın hastalığın yarattığı ekonomik ve sosyal krizle milli mutabakat halinde mücadele edebilmek amacıyla Ekonomik ve Sosyal Konsey ivedilikle toplanmalı ve toplantılara düzenli aralıklarla devam edilmelidir.

“HAZİNE GARANTİ ÖDEMELERİ TL’YE ÇEVRİLMELİ”
 

Kamu özel işbirliği kapsamında yapılan projelere verilen hazine garanti ödemeleri TL’ye çevrilmeli ve 1 yıl süreyle ertelenmelidir.

“TERS REPO İŞLEMLERİ YAPMAK GİBİ GEREKLİ PARA POLİTİKASI ARAÇLARINI DEVREYE ALMALIDIR”

Hazinenin ve bankaların acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Merkez Bankası emisyon hacmini yükseltmek, zorunlu karşılık oranlarını düzenlemek, ters repo işlemleri yapmak gibi gerekli para politikası araçlarını devreye almalıdır. Salgın hastalıkla mücadele süresiyle sınırlı kalmak üzere Merkez Bankasının Hazinenin devlet iç borçlanma senetlerini (DİBS, bono, tahvil) almasına izin verilmesi düşünülmelidir.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar