CHP'den Hulusi Akar'a 6 soru!

CHP'den Hulusi Akar'a 6 soru!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Suriye’nin kuzeyine kurulması planlanan ‘Güvenli Bölge’ ile ilgili Milli Savunma Bakanı Akar’a 6 soru yöneltti.

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Türkiye ile ABD arasında görüşülen ‘Güvenli Bölge’ meselesi ile ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplaması üzerine Meclis’e yazılı soru önergesi sundu.

İşte Akar’a yöneltilen 6 soru:

Türkiye ve ABD arasında, Suriye’nin kuzeyindeki duruma ilişkin olarak, askeri yetkililer düzeyinde 5-7 Ağustos 2019 tarihleri arasında yürütülen görüşmelerin tamamlandığı tarafların yazılı açıklamalarıyla ilan edilmiştir. Taraflarca yapılan yazılı açıklamalarda, üç nokta üzerinde anlaşma sağlandığı belirtilmiştir:

“a. Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması,

b. Bu çerçevede, Güvenli Bölge tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekât Merkezinin en kısa zamanda kurulması,

c. Müteakiben, Güvenli Bölgenin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır.”

Yapılan açıklamadan güvenli bölge kurulması konusundaki belirsizliklerin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu bağlamda;

1. Yazılı açıklamanın birinci maddesinde yer alan, Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşama tedbirleri nelerdir?

2. “Barış koridoru” olarak adlandırılan bölgedeki olası TSK mevcudiyeti konusunda Suriye yönetimi ile görüşmeler yapılacak mıdır?

3. Türkiye ve ABD, ‘güvenli bölge’nin tesisi konusunda bir takvim üzerinde anlaşmaya varmışlar mıdır?

4. 'Güvenli bölge'nin tesisine ilişkin olarak kamuoyu ile paylaşılmayan detaylar var mıdır? Var ise; kamuoyu ile paylaşılmama gerekçesi nelerdir? Bu maddelerin içeriği ve kapsamı nedir?

5. 'Güvenli bölge' coğrafi olarak hangi alanları kapsayacak ve derinliği ne kadar olacaktır?

6. Oluşturulmak istenen ‘güvenli bölge’ ile yazılı açıklamanın üçüncü maddesinde işaret edilen ülkemizdeki Suriyeli sığınmacılar arasında nasıl bir ilişki kurulmaktadır?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar