CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan asgari ücret açıklaması: Zulümdür

CHP Sözcüsü Faik Öztrak'tan asgari ücret açıklaması: Zulümdür
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, asgari ücret değerlendirmesinde bulundu. Öztrak, asgari ücretin 2 bin 825 TL olarak belirlenmesini “Bu zulümdür. Ülkenin şartlarına uygun değildir" sözleriyle değerlendirdi.

CHP'den asgari ücret açıklaması

CHP, yılın son Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısını yaptı. MYK sonrası CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Öztrak’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"ASGARİ ÜCRETLİDEN NEDEN VERGİ ALIYORSUNUZ?"

Sofra, çarşı, pazar yangın yerine dönmüş. Asgari ücret artık ortalama ücret olmuş. Neredeyse herkes asgari ücretle çalışıyor. Böyle bir ortamda asgari ücret pazarlıkları bugün sonuçlandı. Biz; ‘asgari ücretten gelir vergisi alınmamalı ve net en az 3 bin 100 TL olmalı’ dedik. Ama saray hükümeti net asgari ücreti 2 bin 825 lira olarak açıkladı. Vergiden de vazgeçmedi. Bu zulümdür. Ülkenin şartlarına uygun değildir. Nitekim işçi kesimi de bu ücreti reddetmiştir. Bugün bu memlekette dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 517 lira. Yoksulluk sınırı ise 8 bin 198 lira. Açlık sınırının hemen üzerinde bir asgari ücretle, insanlarımız kirasını, faturalarını, eğitim, sağlık, ulaşım masraflarını nasıl ödeyecek? Asgari ücret, adı üzerinde en düşük ücret… Asgari düzeyde geçimini sağlayacak kadar maaş alan bir işçiden, nasıl gelir vergisi alırsınız? Bunun teknik boyutu da var. Asgari ücretli gelirine göre en fazla dolaylı vergi yükünü taşıyan kesim. Artık ondan gelir vergisi almayın. 5 müteahhidin milyarlarca liralık vergi borçlarını affediyorsunuz, milyarlarca liralık ihaleleri adrese teslim etmeyi biliyorsunuz. Asgari ücretliden neden vergi alıyorsunuz?

ERDOĞAN'DAN BU AKŞAM AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ

Genel Başkanımız son grup toplantısında, asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutularak, net 3 bin 100 lira olmasını söyledi. Biz alın terine, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesine odaklanırken; esnafımızın, işverenimizin üzerine de yük getirmeyecek şekilde gelir vergisi düşsün istiyoruz. Tekrarlıyoruz; ‘asgari ücretten vergi alınmadan, en az net 3 bin 100 TL olmalıdır.’ Sayın Genel Başkanımız Belediye Başkanlarımıza, en az 3 bin 100 lira asgari ücret verilip verilmeyeceğini sordu? Belediyelerimiz gerekli incelemeleri yaptılar. Bunun verilebilir bir ücret olduğunu tespit ettiler. Şimdi bizim belediyelerimiz, Sayın Genel Başkanımızın da talimatıyla, en az 3100 lira net asgari ücret uygulamasına başlayacaklar. Bizim belediyelerimiz devlet kurumu. Biz belediyelerimizde net 3 bin 100 lira asgari ücret verirken, Sarayın bunun altında kalması sadece siyasi tercih olur. Bu akşam Bakanlar Kurulu’ndan sonra, Erdoğan’ın asgari ücreti 3 bin 100 lira yapmasını bekliyoruz. Aksi takdirde sayısını açıklamadıkları milyonlarca asgari ücretliyi değil, saray sosyetesine mensup dört maaşlıları, dolarla garanti verilen Saray müteahhitlerini tercih etmiş olurlar.

"SARAY, DESTEK YERİNE BORÇ VERDİ"

Koronavirüs salgını, elbette öncelikle bir sağlık krizi, ama ekonomiye de büyük darbe vuruyor. Bazı iş kollarında faaliyetler, salgını önlemek için tamamen durduruluyor. Ülkeler bu faaliyetlerde çalışanlarını korumak, salgının ardından hızla ayağa kalkabilmelerini sağlamak amacıyla, vatandaşlarına karşılıksız para vererek destekledi. İşçinin, esnafın, iş insanının ücret, gelir ve ciro kayıplarını telafi etti. Bizde ise Saray yönetimi; milletimize bedava beş maske bile dağıtamadı, devletine 40 yıl vergi veren esnaflarımıza, 40 gün bakamadı. Destek yerine IBAN numarası gönderip bağış topladı. Ülkemiz kendi liginde; en az doğrudan nakdi destek, buna karşın en fazla kredi veren ülke oldu. Saray destek yerine, faiziyle borç verdi.

İŞSİZ SAYISI ARTTI

Bir ekonominin iyi yönetilip yönetilmediği, çalışmak isteyen vatandaşlarına ne kadar iş yarattığıyla ölçülür. Bu yılın ilk 9 ayında, bırakın yeni işi, 905 bin çalışanımız işini kaybetti. En ağır darbeyi de tarım ve hizmetler sektörü yedi. Son bir yılda gerçek işsiz sayımız, 2 milyon 266 bin kişi arttı. Eylül ayı itibariyle 10 milyon 249 bin yurttaşımız işsiz. Bir de bunun yanında, çalışıyor göründüğü halde iş başında olmayan, 1 milyon 963 bin yurttaşımız var. Topladığımızda 12 milyon 212 bin işsizimiz var. Bu, dünyadaki 118 ülkenin nüfusundan fazla. Ama TÜİK, ‘işsizlik azalıyor’ diyor. Çünkü TÜİK iş bulma ümidini kesip, iş aramayanı işsizden saymıyor.

FAİZCİLERİN İSTEDİKLERİNİ VERİYOR

 Yıla başlarken Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizi yüzde 12 idi. Şimdi yüzde 17. Son üç ayda faiz artışında rekor kırıp, yüksek faiz şampiyonları ligine girdik. Faizcilere istediklerini veren Saray, asgari ücretliye 3 bin 100 TL veremedi. Yıla başlarken Merkez Bankası kasasında, SWAP hariç, 37 milyar dolar net döviz rezervi vardı. Daha bugün öğrendik ki; 2020 Kasım ayı itibariyle TCMB kasasındaki net rezervlerimiz, 49 milyar dolar açık veriyor. Sıcak paracıya, tefeciye ne isterse veriyorsun ama asgari ücretliye 3 bin 100 TL vermiyorsun. Kayınpeder- damat bir olup, milletin döviz rezervlerini tüketmişler. Yetmemiş Merkez Bankasını, 49 milyar dolar borçlandırmışlar. Bu işe yardımcı olan çoğu bürokrat da Para Politikası Kurulu’nda oturmaya devam ediyor.

"2023 HEDEFLERİ TUTACAKMIŞ.."

Bundan 10 yıl önce bu millete, ‘2023 yılında 2 trilyon dolar milli gelir’ vadettiniz. Şimdi, ‘875 milyar dolar olacak’ diyorsunuz. Yine, ‘2023’te 25 bin dolar kişi başına gelir’ vadettiniz. Şimdi ‘İnşallah 10 bin dolar olacak’ diyorsunuz. Beceremediğinizi, taahhüdünüzü yerine getiremeyeceğinizi, milletin cüzdanıyla ilgili hedeflerin yarısına bile ulaşamayacağınızı, imzanızla çıkardığınız Orta Vadeli Program’da itiraf ediyorsunuz. 2023 hedefleri tutacakmış… Hadi canım sen de!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar