CHP, 'çoklu baro' kanununun iptali için AYM'ye gidiyor!

CHP, 'çoklu baro' kanununun iptali için AYM'ye gidiyor!
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, çoklu baro kanununa ilişkin, "Yarın Anayasa Mahkemesi'nden öğlen saatlerinde randevu isteyeceğiz, iptali istemi ile başvuru yapacağız" ifadelerini kullandı.

AKP ve Cumhur İttifakı ortağı MHP'nin baroların yapısını hedef alan 'çoklu baro' teklifi, tüm itirazlara rağmen TBMM'den geçti.

'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

CHP, kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, daha önce açıklandığı gibi, iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yapacak.

Basın toplantısı gerçekleştiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, çoklu baro kanununa ilişkin, "Yarın AYM'den öğlen saatlerinde randevu isteyeceğiz, iptali istemi ile başvuru yapacağım" ifadelerini kullandı.

PARALEL BAROLAR KURULACAK

Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun karşı çıktığı, ‘çoklu baro’nun önünü açan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanun, baroların kuruluş ve tasfiyesi, baroların Türkiye Barolar Birliği'nde (TBB) nasıl temsil edileceği, baroların CMK, adli yardım ve bazı kurul ve komisyonlardaki görevleri, kıyafet özgürlüğü, yeni avukatlara kesenek indirimi ana başlıklarında düzenleme içeriyor.

Kanuna göre, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatla yeni bir baro kurulabilecek. Bu şartlara göre bugün itibarıyla barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir'de kurulabilecek.

Yeni baro kurmak için gereken 2 bin şartına, baro levhasına kayıtlı olmasa da kamu avukatlarıyla KİT avukatları da dahil olacak. Avukat, aynı ilde birden fazla baro varsa herhangi birine kayıt olabilecek.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar