Tahmin edilenden çok daha fazla zararı var!

Tahmin edilenden çok daha fazla zararı var!
Yasalar gereği her şirket, ürettiği cihazların yaydığı radyasyon değerini belirtmek zorunda. Ancak yapılan son araştırmalar, cep telefonlarının belirtilenden 3 kat daha fazla radyasyon yaydığını gösteriyor.

Cep telefonlarının, günümüzün en önemli ihtiyaçlarından biri olduğu su götürmez bir gerçek. Okulda, işte, evde hatta yatağımızda bile bizimle olan cep telefonlarının hayatı kolaylaştırdığı kesin bir gerçek.

Peki bu kadar faydasının yanında hiç zararı yok mu bu telefonların diyebilirsiniz. İşte tam bu noktada bir Amerikan gazetesi olan Chicago Tribune, 3G ve 4G bağlantıya sahip çeşitli telefon modelleri üzerinde bir araştırma yaptı.

Araştırma sonuçlarına geçmeden önce telefon değerleriyle ilgili birkaç bilgiyi verelim. Yetkili kurumlarca belirlenen kanunlara göre cep telefonlarının ABD'de en fazla 1.6W/kg, Avrupa’da ise 2W/kg radyasyon miktarına sahip olmasına izin veriliyor. Dev mobil üreticileri de bu kuralları dikkate alarak cihazlarını üretiyor ve cihazların radyasyon değerlerini teknik özellikler kısmında belirtiyorlar.

Federal İletişim Komisyonu (FCC), piyasaya sürülen mobil cihazların maksimum değerleri aşamayacağını söylese de Chicago Tribune’in yaptığı araştırmaya göre mobil cihazlar, sanılandan 3 kat daha fazla radyasyon değeri yayıyor. Belirlenen limitlerin çok üstündeki bu değerler ise insan sağlığını kötü yönde etkiliyor.

Araştırma kapsamında; iPhone 7, 8, 8 Plus, X; Samsung Galaxy S8, S9, J3; Motorola e5, e5 Play, g6 Play model cihazlar teste tabi tutulurken bu cihazların beklenen değerlerin çok üstünde radyasyon yaydığı anlaşıldı.

Araştırma ekibi, bu araştırmanın “en kötü senaryo” olarak değerlendirilmesi gerektiğini, günlük kullanımlarda bu değerlerin çok nadir görüldüğünü de belirtiyorlar. FCC’nin de gelecek aylarda firmalardan bağımsız olarak kendi testlerini yapacağı söyleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar