Cebi yakan sigara zamlarının enflasyona etkisi nasıl olacak?

Cebi yakan sigara zamlarının enflasyona etkisi nasıl olacak?
Bazı gruplara gelen sigara zamlarının sektöre yayılması halinde, sigara zamlarının yıllık enflasyona yüzde 2-2,5’luk bir etkide bulunması bekleniyor.

Son 1 yılda yapılan sigara zamları, paket fiyatlarının zamanla ikiye katlanmasına vesile oldu. Dün sabah saatlerinde; Marlboro, Murattı, Lark ve Parliament gibi sigaraları satan grup, paket başına 2 lira zam yaptı. Akşam saatlerinde ise Kent ve Winston grubuna 2 lira zam geldi.

TÜİK verilerine göre, tütün ürünleri ve sigara, enflasyon sepetindeki ağırlığı yüzde 4.3’ü bulan ‘alkollü içecekler ve tütün’ setinde bulunuyor. Bu kalemdeki ağırlığın yüzde 4.04’le büyük bölümü sigaraya ait.

Yine resmi verilere göre ortalama sigara fiyatı 23.08 TL. Sigara fiyatlarındaki değişimin enflasyona etkisini, tüm sigaralara zam yapılıp yapmayacağı belirleyecek.

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre benzer oranda zammın sektör geneline yayılması halinde yıllık enflasyona yaklaşık 200-250 baz puan yükseltici etki yaratacak. Zam ay ortasında geldiğinden etkinin bir kısmı bu ay, geri kalanı nisanda görülecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar