Cari açık verileri açıklandı

Cari açık verileri açıklandı
Temmuz ayına ait cari işlemler verisi açıklandı. Cari işlemler dengesi yine açık verdi.

Cari işlemler hesabı temmuzda 683 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 27 milyar 832 milyon dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Temmuz ayına göre 1.306 milyon ABD doları azalarak 683 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 27.832 milyon ABD  doları olmuştur.

Bu gelişmede, hizmetler dengesi kaleminin bir önceki yılın Temmuz  ayına göre 2.653 milyon ABD artarak 2.948 milyon ABD doları fazla  vermesi etkili olmuştur. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına  göre 1.022 milyon ABD doları artarak 2.984 milyon ABD dolarına yükselmiştir.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın Temmuz  ayında 1.924 milyon ABD doları fazla vermişken, bu ay 2.749 milyon ABD  doları fazla vermiştir.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2.118 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın  aynı ayına göre 306 milyon ABD doları artarak 702 milyon ABD doları  olarak gerçekleşmiştir.

İkincil gelir dengesi kaleminden kaynaklanan net girişler, bir önceki  yılın aynı ayına göre 19 milyon ABD doları azalarak 55 milyon ABD  doları olarak gerçekleşmiştir.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 1.030 milyon ABD  doları olarak gerçekleşmiştir.

Portföy yatırımları 1.933 milyon ABD doları tutarında net giriş  kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı  yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 93 milyon ABD doları net satış  ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 439 milyon ABD doları net  alış yaptığı görülmektedir. 

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 499 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmişken, Genel Hükümet ve diğer  sektörler sırasıyla 1.774 milyon ABD doları ve 195 milyon ABD doları  net kullanım gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı  muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 467 milyon ABD doları  net azalış kaydetmiştir.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 217 milyon ABD doları ve Türk Lirası cinsinden 84 milyon ABD doları  net artış olmak üzere toplam 301 milyon ABD doları net artış  kaydetmiştir.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak  bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 43 milyon ABD doları ve 231 milyon ABD doları net  kullanım, diğer sektörler ise 176 milyon ABD doları net geri ödeme  gerçekleştirmiştir. Resmi rezervlerde bu ay 6.700 milyon ABD doları net artış gözlenmiştir."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar