Candaş Tolga Işık: "Zeytinyağı üretiminde dünyada 5. sıradayız ama..."

Candaş Tolga Işık: "Zeytinyağı üretiminde dünyada 5. sıradayız ama..."
Posta gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, bugünkü köşesinde zeytinyağı ve fındık üretiminde Türkiye'nin dünyada önde gelen ülkelerden biri olmasına rağmen, büyük markalar çıkaramadığına dikkat çekti.

Işık'ın "Bir ibret vesikası olarak zeytinyağı" başlıklı yazısından ilgili kısım şöyle:

"Özcan Kadıoğlu’ndan öğrendim. Dünya zeytin üretiminde Türkiye beşinci sıradaymış. Gel gör ki üretimdeki bu başarının ekonomiye katkısı maalesef benzer oranda değil. En iyi zeytinyağı markası sıralamasında bırak ilk üçü, beşi, onu, ilk yirmi beşte İspanyol var, Portekizli var, İtalyan var ama ne yazık ki tek bir Türk markası yok.

Fındıkta durum farklı mı? Dünyanın en büyük fındık üreticisiyiz ama bir tane Nutella’mız yok. Tekstil sektörünün bu topraklardaki geçmişi 200 yılı aşıyor. Peki bana uluslararası anlamda bir tane tekstil markamızı söyler misiniz? Üretim şüphesiz çok önemli ama üretimi teknolojiyle, inovasyonla destekleyip katma değeri yüksek ürünler, markalar yaratamazsanız bunun hiçbir anlamı yok.

Dünyanın süper gücü Amerika bunun belki de en büyük örneği. Amerika’da üretim falan kalmadı, üretim dünyanın başka yerlerinde yapılıyor. Ve haliyle Amerika bugün dünyayı üretimle değil finansla yönetiyor. Türkiye televizyonlarında bunların konuşulması gerek. Türkiye’yi yönetenlerin bunları tartışması gerek. Unutmayın, bir ülke sadece düşman orduları tarafından işgal edildiğinde ya da sömürge olunca gitmez!"

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar