Burhan Kuzu'dan ilginç zam savunması!

Burhan Kuzu'dan ilginç zam savunması!
AKP'nin kurucularından olan eski vekil Burhan Kuzu, dün gece yapılan benzin ve motorin zammını ilginç sözlerle savundu.

AKP'nin kurucularından olan İstanbul milletvekili Burhan Kuzu, benzin ve motorin zammını ilginç sözlerle savundu. Kuzu, daha öncede doğalgaz zammını hükümetin gerçekleştirmediğini savunarak tepki göstermişti.

Benzin ile motorin fiyatlarına rekor seviyede gelen zam ile benzinin litre fiyatı 7 lirayı aşmıştı. AKP'li Burhan Kuzu, gelen bu zamları hükümete bağlayanları eleştirerek "yapılan zammı hükümete bağlamak vicdansızlıktır." dedi.

Suudi Arabistan'da, Aramco'ya ait iki büyük petrol tesisine yapılan saldırılar, Brent petrol fiyatını ve dolar kurunu hareketlendirdiğini belirten Kuzu, "Türkiye’de petrol vardı da AK Parti mi içti? Böyle muhalefet yapılmaz." ifadelerini kullandı:

Burhan Kuzu'nun yaptığı paylaşım şu şekilde:

"Benzin ve motorine yapılan zammı hükümete bağlamak vicdansızlıktır. Suudi Arabistan'da, Aramco'ya ait iki büyük petrol tesisine yapılan saldırılar, Brent petrol fiyatını ve dolar kurunu hareketlendirdi. Türkiye’de petrol vardı da AK Parti mi içti? Böyle muhalefet yapılmaz."

pi.PNG

Vatandaşlar ise sosyal medya üzerinden Kuzu'ya tepki gösterdiler. 24 Haziran seçimleri sürecinde devletin ÖTV'den düştüğü "eşel mobil" sistemin tekrar devreye alınmasını istediler. Böylelikle benzin ile motorine gelen zamların devletin koyduğu ÖTV'den karşılanmasını isteyen vatandaşlar Kuzu'yu eleştirdiler.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de akaryakıt fiyatları Petrol Piyasası Kanunu gereğince 1 Ocak 2005 tarihi itibarı ile Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçildiğindne ötürü sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uygulamakta veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbesttirler.

Türkiye'de akaryakıt fiyatları hesaplanırken perakende satış fiyatları rekabet koşulları gözönünde bulundurularak oluşturuluyor.

Akaryakıt fiyatlandırması ise "Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç) " formülü hesaplanıyor. Formülde yer alan "Gümrüksüz rafineri fiyatı" tanımı ise Akdeniz - İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları anlamına gelir.

Ülkemizde akaryakıt fiyatları hesaplanırken bu piyasa izlenir, son fiyat değişiminden itibaren, günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşur.

ÖTV ise ürün bazında TL/M3 olarak aşağıdaki gibidir:

95 Oktan Kurşunsuz Benzin 2.376,50 (TL/M3)

Motorin 1.794,50 (TL/M3)

Gazyağı 1.136,70 (TL/M3)

Fuel Oil 237,00 (TL/TON)

Kalorifer Yakıtı 237,00 (TL/TON)

Yüksek Kükürtlü Fuel Oil 224,00 (TL/TON)

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Payı ise kurum tarafından alınan gelir payıdır. Beyaz ürünler için bu pay 2,54 TL/M3 ve Siyah ürünler için 2,69 TL/TON'dur.

DEPO SATIŞ FİYATI

Temin fiyatı üzerine dağıtım şirketi marjı ve ürün servis ücreti eklenerek dağıtım şirketinin tüm depolar için satış fiyatları belirlenir. Bu marj, dağıtım şirketleri tarafından ürün maliyetleri, yapılan yeni istasyon yatırımları, mevcut istasyonların yenilenmesi, pazarlama ve çeşitli faaliyetler için ayrılan paydır.

POMPA SATIŞ FİYATI

Dağıtım şirketi tarafından, depo satış fiyatı üzerine bayinin çeşitli masrafları ve bulunduğu bölgenin nakliye ücretlerinin de eklenmesiyle, tavsiye edilen pompa satış fiyatı oluşturulur ve bayilere bildirilir.

Bayi, tavsiye edilen pompa fiyatını uygulamakta veya bulunduğu bölgenin rekabet koşullarına göre pompa satış fiyatını belirlemekte serbesttir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar