Buğdaydan sonra pamuk da alarm veriyor

Buğdaydan sonra pamuk da alarm veriyor
İnşaat Yüksek Mühendisi ve Çiftçi Sami Paksoy, "Ekmeklik buğdayı yetiştiren çiftçimizi yok edersek, telafisi mümkün olmayan zararlar çıkacaktır. Parayı toprağa gömersek Çukurova dan bereket fışkıracaktır" ifadeleri ile tarımdaki tehlikeye dikkat çekti.

İnşaat Yüksek Mühendisi ve Çiftçi Abdullah Sami Paksoy, Adana Fikir Platformu’nda yayınlanan yazısında “Buğday mı beton mu?” diye sordu ve Adana’nın buğdaydan sonra pamuk üretiminde de alarm verdiğini belirtti.

Paksoy’un yazısı aynen şöyle:

2015 yılı Haziranında Adana Buğdayının ederi 90 kuruş idi, kilosu 45 sent karşılığına gelmişti.

Tarlamıza ondan sonra buğday ekmedik.

Adana’lı çiftçi tarlasını, bahçesini eker, durur… Ederini 5 ay önceden bilmeden, körü körüne... Ezelden beridir de yakıt, ilaç, gübre, elektrik satan firmalar dolar bazında sürekli zam yapar.

Sektörü 2013 den sonra 4-5 yıl süre ile çıldırmış, bugünlere 2.500.000 konut fazlası ile gelinmiştir. Ev geçici istihdam yaratır. Üretim ve sanayi ihmal edilmiş- işsizlik dayanılmaz seviyelere çıkmıştır.

Bu eğitim düzenimizle teknoloji satmamız imkansız- insana yatırım olacak ki beyinler yetişsin, inovasyon olsun.

2019 yılında ancak Turizm ve Tarım sektörleri acil döviz ihtiyacımıza çare olabilir.

Adana Ticaret Odası Aylık ekonomi bülteni sayfa 7 den alınmıştır:

“2019 yılı Ağustos ayı konsolide bütçe tahsilat tahakkuk oranında Adana ili yüzde 27,49 ile iller sıralamasında 63. sırada yer aldı. Adana, 2018 yılı aynı dönemde ise yüzde 28,03 tahsilat tahakkuk oranı ile 72. sıradaydı. Adana, genel bütçe vergi gelirlerinde illerin toplam tahakkuk içindeki payları sıralamasında 2019 yılı Ağustos ayında yüzde 0,64 ile 10. sırada yer aldı. Adana, 2018 yılının aynı ayında yüzde 0,74 tahakkuk payı ile 16. sıradaydı. Ağustos 2019 itibariyle Adana’nın genel bütçe gelir-gider tablosu incelendiğinde ise; merkezi bütçe gideri 6 milyar 513 milyon TL., toplam gelir 3 milyar 800 milyon TL oldu. Gelir-gider dengesi -2 milyar 713 milyon TL. olarak bağlandı”

Gelir, giderin sadece %59 u. Sadeleştireyim.. 15 .8.18 TCMB kuru 5.575 i baz alırsak, 486 Milyon 600 bin dolar Adana mızın borcu olduğunu anlıyorum.

2019 haziranında Çukurova çiftçisinin ekmeklik buğdayı 1150 tl/kg gibi fiyata satıldı.

15.6.19 kuru 5.89 a göre bir kilo buğday için çiftçinin eline geçen para, 4 yılda 45 sentten düşe düşe, 2019 da 20 sente inmiştir. Sadece son 5 yıla bakınca bile…

SÜRDÜRÜLEMEZ GELİŞME BUDUR !

Fabrikalar tarlalardan çıkan ürünleri işler. Medeni ülkelerde çiftçi- herkesten önce sübvanse eder. Çok pahalı mazot kullanmaktayız.

Romanya, Macaristan gibi ülkelerden mısır ithal etmek yerine yerli mal üretelim.

Buğdayı yetiştiren çiftçimizi yok edersek, telafisi mümkün olmayan zararlar çıkacaktır. Parayı toprağa gömersek Çukurova dan bereket fışkıracaktır.. Yeni bir tarım kanunu – destekler kalkacak şeklide- bu günlerde imzada. TOBB başkanlığı buna sert itirazlarda bulunmuş.

Hemşehrilerden acil ricam .. Şu anda pamuk dramı yaşanmakta. Verimler %30 az, fiyatlar da çok düşük. Türkiyeyi besleyen, giydiren Adana’mızın boynu bükük, mağdur.

Tarım ve hayvancılık işlerinde: Karanlığa küfredeceğine, bir mum yakacak biri bulunur inşallah.

ELDEN GELEN ÖĞÜN OLMAZ! ÜRETENE DESTEK GEREK ! ALTIN YUMURTLAYAN ADANALI TAVUKLAR KURBAN EDİLMEK ÜZERE.!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar