Boşanmadan sonra çocuk velayetinde yeni dönem! İcra devri bitiyor

Boşanmadan sonra çocuk velayetinde yeni dönem! İcra devri bitiyor
Boşandıktan sonra çocuğu göremeyen anne ya da baba ‘icra yoluyla’ ve bin lira masrafla polis eşliğinde bu hakkını elde edebiliyordu. Yeni düzenlemeyle çocuğunu teslim alacak ebeveynler bunu psikolog nezaretinde yapacak.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yargı reformuyla çocuk teslimine ya da çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin kararların yerine getirilmesi Icra dairelerinin görev alanından çıkartılacak. Taslak düzenleme yeni yasama döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde şekillenecek.

BİN LİRA MASRAFI VAR

Hürriyet'ten Oya Artmutçu'nun haberine göre çocuğunu göremeyen ve icraya her başvurusunda harç, yolluk, uzman ve araç gideri olarak yaklaşık bin lira masraf yapan ebeveynler bu yükten kurtulacak. Tüm masraflar Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargıda “mağdur odaklı adalet” seferberliği başlattıklarını belirterek, “Çocuğun bir eşya gibi icraya konu olmasını kabul edemeyiz” açıklaması yapmıştı.

ŞU AN NASIL YAPILIYOR?

Mahkemelerce, çocuğu olan çiftlerin boşanma davalarında boşanan çiftlerden birinin rıza göstermemesi halinde mahkeme kararının yerine getirilmesi kamu gücüyle yapılıyor. Görevi icra daireleri yerine getiriyor.

YENİ YÖNTEMLE NASIL OLACAK?

Yeni sistemde bu işlemler icra sistemi dışına çıkarılarak, çocuğun mal gibi icraya konulması sona erecek. Çocuk Teslimi görevini adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri üstlenecek. Çocuk teslimi işlemleri, artık psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimci gibi uzmanlar eliyle yapılacak.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar