Booker Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu!

Booker Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu!
Dünyanın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Booker Edebiyat Ödülleri’nde bu yıl gelenekler yıkılarak ödül iki yazara birden verildi.

Booker Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu!

Bu yılın kazananları  “The Testaments” ile Kanadalı yazar Margaret Atwood ve “Girl, Woman, Other” adlı romanıyla Bernardine Evaristo oldu. Böylece 20 yıldan fazla bir süredir ilk kez ödül iki yazar arasında paylaştırılmış oldu. Yazarlar medyanın ilgisi ve kitap satışlarında yaşanacak muhtemel bir artışın yanı sıra 50 bin sterlinlik (yaklaşık 370 bin TL) para ödülünü de paylaşacak.

Ödül daha önce 1974 ve 1992'de iki yazar arasında paylaştırılmış, 1993'te ödülün yalnızca bir kazananı olabileceği kuralı getirilmişti.Ancak jüri bu yılki seçiminde bu kuralı dikkate almadı.

Daha önce 2000’de de Booker Ödülü kazanmış olan Atwood, televizyon dizisi uyarlaması da yapılan The Handsmaid’s Tale’in (Damızlık Kızın Öyküsü) devam kitabı olarak kaleme aldığı The Testaments ile bu yılın favorisi görülüyordu.

The Testaments, The Handmaid's Tale'in finalinden 15 yıl sonrasını anlatıyor.

Atwood bu ödülü iki kez kazanan 4. yazar oldu.

Bernardine Evaristo ise bu ödülü kazanan ilk siyahi kadın olarak tarihe geçti. Yazar kaleme aldığı bu 8. romanında bir grup siyahi İngiliz kadının üzerinden ırk, cinsiyet ve sömürgecilik meselelerini ele alıyor.

Atwood ve Evaristo, kısa listeye kalmaya hak kazanan 4 diğer finalist Lucy Ellmann, Chigozie Obioma, Salman Rushdie ve Elif Şafak’ı geride bırakmış oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar