Boğaziçi Üniversitesi'ne 52 ülkeden destek

Boğaziçi Üniversitesi'ne 52 ülkeden destek
52 ülkeden 2 bin 250'yi aşkın akademisyen imza toplayıp bir bildiri yayınlayayarak hem öğrenci ve hocalara destek verdi, hem de Melih Bulu'ya “Rektörlüğü bırak” çağrısı yaptı.

Melih Bulu'nun okullarına rektör olarak atanmasının ardından yaptıkları eylemler nedeniyle polis şiddetine maruz kalan, evleri basılıp gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve onlara destek veren öğretim üyelerine uluslararası akademisyen camiasından da 'yanınızdayız' mesajı geldi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, rektör olarak Melih Bulu'yu atamasını protesto eden Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerine uluslararası destek geldi. Academic Solidarity Network (Akademik Dayanışma Ağı), Academics for Peace (Barış için akademisyenler) gibi akademisyenlerden oluşan 12 grubun başlattığı imza kampanyasına ABD'den Hindistan'a, Bolivya'dan Hong Kong'a kadar 52 ülkeden 2 bin 250'yi aşkın imza atıldı.

1 Ocak 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2016 yılı 676 no’lu KHK’yı iktidar partisinin destekçilerinden Profesör Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi rektörü olarak atamak için kullandı. Bulu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi değildir ve bu, üniversitenin yerleşik kural ve uygulamalarını ihlal eden bir durumdur. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ni kontrolü altına alma yönündeki bu girişimi, fakülte ve öğrenci protestolarının yaygınlaşmasına neden oldu. Hükümetin tepkisi ise acımasız oldu. Erdoğan öğrencileri "terörist" olarak nitelendirdi ve özellikle LGBTİ + öğrenciler tacizin hedefi oldu. Polis, silahlarla ev baskınları düzenledi, gözaltına aldı, protestocuları soyarak aradı ve işkence yaptı.

Aşağıda imzası bulunan bizler, bu eylemleri kınıyor, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz. Profesör Bulu'ya pozisyonunu bırakması çağırısını yapıyoruz. Türk hükümetini halen tutuklu bulunan öğrencileri serbest bırakmaya, tüm suçlamaları geri çekmeye ve akademik özgürlüğe ve üniversite özerkliğine saygı göstermeye çağırıyoruz.”

 DESTEKLEYEN KURUMLAR:
Research Institute on Turkey
Academic Solidarity Network
PEN America
Turkey Human Rights Litigation Support Project
Academics for Peace - North America
Academics for Peace - Germany
Scholars at Risk (SAR)
SAR - Italy
EuroMed Rights
Interflugs - Berlin
SUNY Graduate Student Employees Union (GSEU) - New York
Politics Department at Ithaca College, NY

İMZACILARIN ÜLKELERİ
Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Ermenistan, Kanada, Şili, Çin, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hong Kong, Macaristan, İzlanda, Hindistan, İran, Irak, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Lübnan, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Norveç, Panamá, Polonya, Portekiz, İskoçya, Sırbistan, Sierra Leone, Singapur, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, Sri Lanka, İsveç, İsviçre, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Uruguay.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar