BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın işgal hazırlığında olduğu öne sürüldü

BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın işgal hazırlığında olduğu öne sürüldü
ABD'de Dışişleri Bakanı, Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz hakkında bazı iddialar öne sürdü. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak için bahane olarak kullanabileceği ihtimallere de değindi.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınak ile ilgili toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'ya Ukrayna'yı işgal etmeme çağrısında bulundu. İngiltere’de Rusya’nın işgal planını ortaya çıkardı.

Blinken'ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumunda açıklamaları şu şekilde:

‘’Burada geleneksel saldırılar olabilir ama Rusya'nın elindeki tek imkânlar bunlar değil. Rusya spesifik olarak Ukraynalı grupları hedef alabilir. Ben bugün bir savaş başlatmak için değil bir savaşı engellemek için buradayım. Eğer Rusya Ukrayna'yı işgal etmezse hepimizin içi rahatlayacak. Rusya'nın fikir değiştirdiğini görmüş olacağız. O zaman her türlü eleştiriyi de biz kabul ederiz.’’ 

‘DİPLOMATLARINIZI ÖNE SÜRÜN’

‘’Başkan Biden'ın dediği gibi bu bir tercih savaşı olur. O zaman bizim de çok sert karşılığımız olur. Başka bir tercih daha var. Rusya hâlâ bunu seçebilir. Rusya Ukrayna hükümetiyle masaya oturmaya hazırsa, o zaman bizim Fransa'daki, Almanya'daki dostlarımız da görüşmeye hazır. Biz de tamamen bu tarafların arkasında durmaya hazırız. NATO, Rusya kapsamında görüşmeler de önerdik. Bu görüşmeler üst düzey liderlerin bulunduğu bir görüşmeye yol açabilir ve ortak sorunlarımızı görüşebiliriz. Rusya hükümeti bugün çıkıp arkasında hiçbir yanıltma olmadan, "Ukrayna'yı işgal etmeyeceğiz" desin. Dünyaya göstersin bunu. Tanklarınızı, uçaklarınızı yeniden karargaha çekin, diplomatlarınızı öne sürün. O zaman dünya bu taahhüdünüzü hatırlar.’’

‘BARIŞ VE GÜVENLİĞE YÖNELİK TEHDİT’

"Barış ve güvenliğe yönelik en yakın tehdit, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik an meselesi olan saldırısı. Riski Ukrayna'nın ötesine geçti. Bu milyonlarca insanın yaşamı ve güvenliği için, ayrıca dünya genelindeki istikrarı koruyan uluslararası nizama dayalı Birleşmiş Milletler sözleşmesi ve kurallarının temelleri için de bir tehlike anıdır" açıklamasını Blinken yaptı.

Ayrıca, Moskova Yönetimi'nin Ukrayna'ya saldırma bahanesi olarak şu ihtimalleri dile getirdi: ‘’Rusya'da yapılacak düzmece bir terör bombalaması, bir toplu mezarın keşfi veya gerçek ya da sahte bir kimyasal silah saldırısı.’’

Blinken bu tarz bir olayın ardından Rusya'nın mizansen olarak acil durum toplantısı yapacağını ve bundan sonra da Rus füzeleri ve bombalarının Ukrayna hedeflerini vurmaya başlayacağını, iletişimin kesileceğini, siber saldırıların başlayacağını öne sürdü.

‘BMGK SİRKE ÇEVRİLİYOR’

Rusya’yı toplantıda temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Kiev yönetimi tarafından Ukrayna'nın doğusunda savaş suçu işlediğini ve bu yönde belgelerin BM Güvenlik Konseyi üye ülkelerinin temsilcilerine dağıttıklarını belirterek şunları söyledi:

"BM'deki temsilcimiz dün bu belgeleri BM Güvenlik Konseyi üye ülkelerine dağıttı. Sizden bu belgeleri incelemenizi ve korkunç şeyler göreceğinizden hazırlıklı olmanızı rica ediyorum" dedi. Daha önce de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki iddialar doğrultusunda Güvenlik Konseyi toplantısı yapıldığını hatırlatan Verşinin, "Uzun zaman önce herkese yapılması gereken her türlü açıklamayı yaptık. Hayali işgal tarihini çoktan geçtik. Bu nedenle kendimizi garip bir hale sokmaya gerek yok. Sorumluluğu Rusya'nın üzerine atma ve Rusya'yı çatışmanın ortasına sürükleme girişimleri savunulamaz ve hiçbir dayanağı yoktur. Asılsız iddialarla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun toplanmaması, daha ciddi konularla toplantı yapılması gerekir. Batılı ülkelerin asılsız iddiaları nedeniyle BM Güvenlik Konseyi sirke çevriliyor ve utanç duruma düşürülüyor." 

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'da milletvekillerinin Ukrayna'nın Donbass bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiği Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasına yönelik aldığı kararın eleştirilmesine tepki gösteren Verşinin, "Duma milletvekillerinin inisiyatifiyle olduğunu bir kez daha vurguluyorum. Bu nedenle spekülasyonlara değil birçok kişinin beklediği Minsk Anlaşmalarına dikkat çekmek önemlidir. Bu tür konuların BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınmasından kaçınmak gerekir. Aksi takdirde dünyanın herhangi bir parlamentosunun herhangi bir kararına tepki göstereceğiz" dedi.

'ASIL AMAÇ GÖRÜŞMELERİ SONLANDIRMA ARZUSU'

ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı bahanesini ortaya atarak güvenlik garantileri görüşmelerini sonlandırmak istediğini savunan Verşinin, "Enformasyon saldırıları ve Rusya'nın askeri tehdidi hakkında bitmeyen açıklamalar. Bu bir örtü olarak kullanılıyor. Asıl amaç bizim için açıktır. Uzun vadeli yasal bağlayıcılığı olan güvenlik garantileri konusundaki görüşmeleri sonlandırma arzusu" dedi.

İNGİLTERE RUSYA’NIN İŞGAL PLANINI YAYINLADI

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’yı muhtemel işgal planını yayınladı. Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, alınan son istihbarat raporlarının ardından Rusya’nın Ukrayna'yı "başka bir uyarıda bulunmadan" işgal edebileceğini belirterek, "Rusya, tatbikatların tamamlanmasının ardından bazı birliklerin üslere döneceğini iddia etti. Rus güçlerinin, Ukrayna sınır bölgelerinden çekildiğine dair hiçbir kanıt görmedik. Rusya, daha fazla uyarı yapmadan işgali gerçekleştirebilecek önemli bir askeri varlığı elinde tutuyor" dedi.

Savunma Bakanlığı, “Başkan Putin'in muhtemel işgal ekseni gösterilmektedir” başlığıyla 2 aşamalı muhtemel işgal planına ait paylaştığı haritada, birinci aşamada Rusya'nın Belarus sınırı boyunca iki noktadan ve Rusya’nın batı sınırından bir noktadan Kiev'e doğru kara harekâtı gerçekleştirebileceğini belirtti. Haritada ayrıca, iki noktadan Dnipro'ya, Kırım'dan Mariupol'a ve Rusya sınırından Luhansk yönüne doğru potansiyel birinci aşama yer hareketlerine yer verildi.

İkinci aşamada ise, Kırım'dan Mykolaiv'e ve Dnipro'dan Vinnytsya'ya doğru potansiyel ikinci aşama yer hareketleri yer aldı.

Savunma Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yine de çatışmayı önleyebileceğini ve barışı korumayı seçebileceğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar