BM açıkladı: Aleksey Navalniy'i Rusya zehirledi

BM açıkladı: Aleksey Navalniy'i Rusya zehirledi
Birleşmiş Milletler insan hakları soruşturmacısı Agnes Callamard, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'in zehirlendiği iddialarının doğru olduğunu açıkladı.

BM açıkladı: Navalniy'i Rusya zehirledi

Putin'in karşısında duran isimlerin ilk sırasındaydı Aleksey Navalniy. Sadece ülkesinde değil, uluslararası medyada da sesi en gür çıkan oydu. Çayına zehir katılmış, yoğun bakıma alınmıştı. 

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları soruşturmacısı Agnes Callamard o dosyayı yeniden açtı. Rus muhalif Aleksey Navalnıy’in zehirlendiği ve bu olaydan Rusya'nın sorumlu olduğu iddialarının doğru olduğunu açıkladı.

ZEHİRLENDİĞİ İDDİASI

Sibirya'dan ağustosta Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalni, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.

Navalni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor. Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalnıy, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor.

Sık sık cezaevine giren Aleksey Navalni 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moskova'yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme Navalni'nin politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti.

Navalni, Kremlin'i kendisini zehirlemekle suçladığı saldırı sonrası 5 ay Almanya'da tedavi gördü. Rus muhalif, 17 Ocak'ta Moskova'ya döndü ve havalimanında gözaltına alındı.

Rus yetkililer zehirleme iddiasını reddediyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar