Bitki çayları faydalı mı? Zararlı mı?

Bitki çayları faydalı mı? Zararlı mı?
Bitki çaylarının insan sağlığı için faydaları biliniyor ancak bilinçsiz kullanıldığında zararlı olabilir. Peki bitki çaylarını ne kadar bilinçli ve kontrollü tüketiyorsunuz? Sizin için derledik. İşte merak edilenler…

Kışın vazgeçilmezi bitkisel çayları şifalı olduğu kadar zararlı da olabilir. Hastalandığımızda ilk olarak aklımıza bitki çayları gelir. Çünkü şifa verici etkisi olan birçok bitki çayı vardır. Bilinçli ve kontrollü tüketimle faydalarını arttırabilirsiniz. Bazı bitkileri birbirine karıştırarak içmek ise tehlikeli olabilir.

 

BİTKİ ÇAYLARININ FAYDALARI

Bitki çayları, içerdiği antioksidanlar ve diğer faydalı bileşikleri sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bazı kanser türleri ile savaşmaya yardımcı olabilir. Zerdeçal, meyan kökü, zencefil, nane, siyah çay, yeşil çay, papatya, hibiskus, ekinezya gibi bitkiler doğru kullanımda sağlık üzerinde olumlu etkiler bırakabilir. Bitki çayları, metabolizmayı hızlandırır ve vücuttaki ödemi atar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle kış aylarında toksinlere karşı önleyici etkiye sahiptir.

Birden fazla bitkiyi karıştırarak tüketim yapmayın Bazı bitkiler diğer bitkiler ile karıştırılmadan tüketilmelidir. Etken maddelerinden dolayı birbiri ile etkileşime geçebilir. Yanlış kullanım ile vücudunuza zarar vermeyin. Alerjiniz varsa paketli çaylarda bitki içeriğini mutlaka kontrol edin.

 

BİTKİ ÇAYLARININ ZARARLARI

Bitki çaylarının faydalı olması yanı sıra sağlığı olumsuz etkileyen bazı zararları da vardır. Unutmayın her şeyin fazlası zarardır. Fazla tüketimi karaciğer enzimlerine ve böbrek yükü artışına ve hipotansiyona, kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu nedenle dikkatli tüketin.

Kronik hastalığı olan kişiler, gebeler ve emziren anneler mutlaka doktorunun bilgisi dahilinde bitkisel çayları tüketmelidir. Bazı bitki çayları ilaçların etkinliğini artırabilir ya da azaltabilir. Doktorunuza danışmadan bilinçsiz tüketim yapmayın.

Günlük en fazla 3 fincan bitki çayı tüketebilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar