Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Erdinç Yapan

Erdinç Yapan

KALBURÜSTÜ

Bir yıl sonra yine yandık

Çok değil bundan bir sene önce ciğerlerimiz yanmış ve Türkiye uzun bir süre orman yangınlarını konuşmuştu. Korku dolu haberler bir yıl sonra bu defa Marmaris''ten geldi. Kısa sürede etkili olan yangın uzunca bir süre ekranları karşısındaki milyonları tedirgin etti.

Yanmakta olan ağaçlar ve onların arasında hayatlarını kurtarmaya çalışan canlar bir sene sonra yeniden gündemimizin ilk maddesi oldu.

Televizyonları karşısında yaşananları izleyenlerin yanaklarından birer damla yaş süzülürken, olayın bizzat içinde olanlar kaybettiklerine ağlıyordu. İnsanların böylesi zamanlarda girdikleri o dayanışma ruhu gerçekten de çok özel bir hâl alıyor.

Özellikle sosyal medya hesaplarını böylesi zamanlarda daha da aktif kullanmaya gayret eden ünlülerin sayfaları yaşanan trajediyi gözler önüne sererken, acıyı dindirmek adına neler yapabileceklerine dair sorular sormaktan da çekinmediler.

Oluşan dayanışma ve üzüntü ortamında kimi ünlü isimlerse konuya dair paylaşımlarda bulunan isimleri, yaşananları fazla abarttığına dair yorumlara boğdu.

Bazı konulara fazlaca duyarlılık göstermek konuyu amacından saptırabiliyor olsa da yangın gibi yıkıcı sonuçlar doğuran bir gerçeğe kayıtsız kalmak da son derece üzücü oldu.

Yaşamın kaynağı olan ormanlarımızın böylesi bir yıkımın ve acının merkezi olması geleceğe dair hayallerimizin gökyüzünü kaplayan gri bulutların arasında kaybolması, geride bıraktığımız haftaya damga vuran en önemli olay oldu.

İnsanların akıllarında kalanlarsa ana dair paylaşılan fotoğraflar oldu. Evleri yanarken ne yapacaklarını şaşırıp tam da ateşin kalbinde hayatını kaybeden hayvanların fotoğrafları yine gündeme damga vurdu.

Büyümesi yıllar süren ama yanmaları saniyeler içinde gerçekleşen o dev ağaçlardan geriye kalanlar...

Bu defaki yangın belki bir nebze olsun ders aldığımız için geçen sene yaşadıklarımızdan çok daha büyük bir özveriyle birkaç gün içerisinde söndürüldü.

Geride yine acı ve yıkım bırakan yangın tekrar yaşanmasın diye söylenen onlarca söz yeniden ortalığa döküldü.

Geçen yıldan bu yana yangın uçaklarımızın sayısının artmadığına dair onlarca yorum yapıldı.

Anları ölümsüzleştiren fotoğraflar bu seneye de damga vurdu ve yanmış ağaçların görüntüleri akıllara kazındı. Çok şey söylemeden en derin duyguların karşı tarafa akıp gitmesine yardımcı oldu.

4 bin 813 futbol sahası büyüklüğünde alanın yandığını duymak acımızın katlanmasına neden oldu ve bir kez daha kendimize sorduk!

Neden yaşadıklarımızdan ders çıkarmıyor ve bunu etkili bir şekilde uygulamıyoruz? Toplum olarak bir felaketten ders alma süremiz neden bu kadar uzun oluyor?

Binlerce ağaç yanarken neden yine seyrediyoruz?

Doğanın felaketlerine karşı gerçekten de yetersiz kaldığımız ortada, ancak yaşananlardan ders çıkarmadığımız sürece bunları her sene yeniden yaşamak da kötü bir kader olarak alnımıza yazılacak gibi duruyor...

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları