Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Bir haftada 3 düşmanla görüşme

Türkiye''nin farklı ülkelerle başlattığı normalleşme girişimlerinin kodları, Haziran 2021''de ilk kez düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu ile uluslararası topluma anlatıldı.

Çok dikkat çekmese de forumun "Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklaşımlar" başlıklı teması, Türkiye''nin dış politikadaki yeni vizyonunu yansıtıyordu.

Son dönemde ise; üç ülkeyle peş peşe görüşmeler oldu…

On dört yıl sonra ilk kez İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, geçen hafta Türkiye''yi ziyaret etti.

2020 yılında rekor kıran ticaret hacmini daha da artırma ve anlaşamadığı noktaları değil de anlaşabileceği iş birliği alanlarını masaya yatırmak istediğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hafta sonu Ermeni mevkidaşı ile görüştü. 13 yıl sonra ilk kez gerçekleşen bu görüşme, 2020''de Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan Karabağ Savaşı sonrası atılan diplomatik adımların sonucuydu.

Her zaman kötü olan iki ülke ilişkileri, 2009 yılında baştan yazılmaya başlanmıştı ancak iki ülke arasındaki protokoller, Ermenistan Anayasa Mahkemesi''nin "bazı şartlar yerine getirilirse onaylanır" şerhi nedeniyle rafa kaldırılmıştı.

Bu şartlardan en önemlisi, sözde ''Ermeni Soykırımı'' iddiasıydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın Yunan Başbakanı Miçotakis''i Vahdettin Köşkü''nde, katı protokollerden uzak ve kravatsız olarak ağırlaması, Türkiye''nin uzattığı zeytin dalını iyi özetliyor.

Yunan medyasının "iki ülke ilişkilerinde yeni dönem" başlığı ile görüşmeleri manşete taşımaları da görüşmenin Yunanistan''daki yansımasını bizlere gösteriyor.

Türkiye''nin Ermenistan ile ilişkileri düzelme sürecinde avantajlı konumda olduğunu, İsrail ile yapılan görüşmelerde doğrudan karşılıklı kazanca odaklandığını, Yunanistan meselesinde ise büyük tavizler verebileceğini düşünüyorum.

Görüşmeler sekteye uğramazsa, ileride Atina''nın maksimalist politikalardan vazgeçmesine kesin gözüyle bakıyorum ancak Avrupa Birliği''nin de bitmek bilmeyen desteği ile Türkiye''den, Mavi Vatan''dan, yaşanacak kopmalar ne boyutta olacak bilemiyorum.

Velhasıl; Herkesle görüştük bir Suriye ile görüşemedik.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları