Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Bilime göre 'neden her gün kitap okumalısınız?' sorusunun cevabı

Dünyada yaşayan tüm insanlar her gün kitap okumanın ne kadar iyi bir şey olduğu konusunda mutlaka hemfikir olacaklardır. Ancak kim her gün kitap okuyor? Maalesef kitap okuma oranı yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada giderek azalıyor. Kitap okuma oranının azalmasının en büyük nedeni olarak teknoloji, internet ve dolayısıyla mobil cihazların yaygınlaşması görülüyor.

O insanı cezbeden matbaa kokusunu duyarak bir kitabın sayfalarında kaybolmanın verdiği zevkin yanı sıra kitap okuma ile zihinsel gelişim arasında direkt bir bağlantı olduğunu gösteren pek çok çalışma bulunuyor. Eğer neden her gün kitap okumalısınız merak ediyorsanız bilim insanlarının kitap okuma alışkanlığının insana kazandırdıkları hakkında yaptıkları çalışmalar tüm merakınızı giderecek ve en yakındaki kitaba sarılmanıza neden olacak.

Bilime göre neden her gün kitap okumalısınız?

·              Daha iyi bir kariyer sahibi olma şansınızı artırır.

·              Beyninizin egzersiz yaparak güçlenmesini sağlar.

·              Stres seviyenizi önemli ölçüde azaltır.

·              Liderlik için gereken özellikleri kazanmanızı sağlar.

·              Ömrünüzü uzatır.

·              Daha yaratıcı ve hızlı kararlar vermenizi sağlar.

·              Benzersiz kişiliğinizi oluşturmanızı ve geliştirmenizi sağlar.

·              Kitap okuma, alzheimer ile mücadelede en büyük silahınızdır.

·              Özgüveninizi artırır.

·              İletişim yeteneklerinizi geliştirir.

Kitap okuma ile daha iyi bir kariyere sahip olma arasındaki ilişki Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma ile gözler önüne seriliyor. Araştırmada, 1970 doğumlu 17,200 kişiye anket yapıldı ve ilk gençlik dönemindeki kitap okuma alışkanlıkları soruldu. Ankete göre, 16 yaşında düzenli olarak kitap okuyan kişilerin 33 yaşında daha iyi bir kariyere sahip oldukları görüldü. Anketteki diğer değişkenler ile kariyer arasında direkt bir ilişki görülmedi.

Tüm vücudunuz gibi beyniniz de egzersize ihtiyaç duyar. Neden her gün kitap okumalısınız sorusunun yanıtını Yale Üniversitesi'ne bağlı Haskins Laboratuvarları'nın araştırma direktörü Ken Pugh veriyor. 'Pugha göre, beynin önemli noktalarını çalıştıran dil, seçici dikkat, sürekli dikkat, biliş ve hayal gücü becerileri kitap okuma ile gelişiyor. Kitap okumak, hayal gücü ve düşünme yeteneğini geliştiriyor.

İngiltere'de bulunan Sussex Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının 2009 yılında yaptıkları araştırmada, farklı aktivitelerin kalp atış hızını ve kas gerginliğini hangi ölçüde azalttığını ölçtüler. Araştırmaya göre, yalnızca 6 dakika kitap okumak bile kişinin stres seviyesini %68 oranında düşürüyor.

Araştırma sonuçlarına göre, yürüyüş yapmak %42, bir fincan çay ya da kahve içmek %54, müzik dinlemek %61 oranında stres seviyesini düşürüyor. Tüm bu aktivitelerden çok daha güçlü bir stres düşürücü olan kitap okumanın rahatlatıcı etkisinin nedenleri, dikkat dağıtma becerisi ve okuyucuyu tam bir odaklanma durumuna getirmesidir.

Tutku ve Amaç: İyi ve En Parlak Genç İş Liderlerinden Hikayeler adlı kitabın yazarı 'John Colemana göre; kitap okumak sözel zekayı artırıyor ve kişiye, bir liderde olmazsa olmaz özellikler olan usta konuşmacı ve anlaşılır iletişimci yeteneklerini kazandırıyor. Kitap okumanın artırdığı duygusal zekaya sahip bir iş insanı, liderlik ve yönetim gibi konularda çok daha başarılı oluyor.

Neden her gün kitap okumalısınız sorusunun diğer bir yanıtını da Yale Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının yaptığı diğer bir araştırmadan öğreniyoruz. 12 yıl boyunca 50 yaşın üzerinde 3600'den fazla kişi üzerinde yapılan araştırmalarda; her gün 30 dakika kitap, dergi ya da gazete okuyanların diğerlerine oranla 2 yıl daha uzun yaşadıkları görüldü.

Araştırma bununla da sınırlı kalmıyor. Haftada 3,5 saatten fazla kitap okuyan katılımcıların ölüm olasılığının %23, haftada 3,5 saatten az kitap okuyan katılımcıların ölüm olasılığının ise %17 daha az olduğu görüldü. Yani uzun yaşamın diğer bir şifresi de her gün düzenli kitap okumak.

Toronto Üniversitesi'nde görevli psikolog Maja Djikic; yalnızca kitap okumanın değil, kurgu kitap okumanın önemini de vurgulayan bir çalışmaya imza attı. Çalışmada, 100 kişilik bir gruptan kurgusal ve kurgu dışı birer hikaye ve makale okumaları istendi. Daha sonra ise bu kişilere önemli kararlar vermeleri gereken bir test yapıldı. Sonuç oldukça ilgili çekiciydi.

Test sonuçlarına göre, kurgu hikaye okuyan kişiler, kurgu dışı makale okuyan kişilere göre çok daha hızlı ve yaratıcı kararlar verdiler. Djikic bu durumu, "Kurgu okuduğumuzda belirsizliği göze alabildiğimiz için zihnimizi açık tutmaya çalışıyoruz." şeklinde açıklıyor. Yalnızca bir kurgu kitap okurken bile zihnimiz güvenli alanından çıkıyor ve olmadık durumlara karşı hızlı ve yaratıcı fikirler üretmeye hazır hale geliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları