Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Bilimde destan yazan Türk anneleri

8 Mart geride kaldı, kadınlarla ilgili bir gün daha geldi. 9 Mayıs'ta anneler gününü kutlayacağız…

Türkiye'de 8 Mart'tan bugüne geçen sürede kadınlara yine el kaldırıldı, kadınlara yine zor kullanıldı. Bu insanlık dışı uygulamalar bir kenara dursun, bir yandan asıl konuşulması gerekenler var…

Hem de bol özeleştirili. Şimdi beyninden çok feminist duyguları ağır basanlar, kalkıp sana mı düştü diyecekler ama tam da bana düştü kardeşim.

Nereden nereye geldiğimize iyi bakın şimdi…

*

Başta, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Anne tabii ki. Dünyaya yön veren bir liderin annesi olmak kolay mı? Merhametli bir çocuk yetiştirmenin, Atatürk'ün başarısında hiç mi payı yok? Peki, Zübeyde Hanım'ım ne zorluklar yaşadığını, nasıl ayakta kaldığını bilir misiniz?

Gelelim bugüne…

Bugün Türkiye'nin gururu Körfezli Canan Dağdeviren'i tanır mısınız? Canan Dağdeviren, Forbes'un düzenlediği 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde yer aldı. İllinois Üniversitesi'nde malzeme bilimi ve mühendisliği üzerine doktorasını tamamladı, şimdilerde Amerika'da bulunan IMT'de destan yazıyor.

*

Ya da ODTÜ Moleküler Biyoloji Bölümü'nde lisans eğitimini tamamlayan Biomühendis Naşide Gözde Durmuş'u?

Bilim hayatındaki yolculuğuna Harvard ve Brown üniversitelerinde devam eden Durmuş'un hayata geçirdiği buluş sayesinde iki dakikada kanser testi yapılabiliyor.

BELÇİKA'DA BİR ROL MODEL

Belçika'da yaşayan Medikal Onkolog Sevilay Altıntaş, Anvers kentindeki Uza Üniversitesi'nde Onkoloji Bölümü Profesörü. Çok sayıda klinik araştırmayı yürüten Altıntaş, Belçikalı Kadın Tabipler Derneği'nin başkanlığını da yapıyor ve meme kanseriyle mücadelede gönüllü faaliyetlerde bulunuyor.

*

NASA'DAKİ TEK TÜRK KADIN

Columbia Üniversitesi'nde fizik ve matematik üzerine çift ana dal yapan Prof. Dr. Feryal Özel, daha sonra da Kopenhang Üniversitesi'nde fizik üzerine yüksek lisansını tamamladı. Bir astrofizikçi olan Özel'in ismi Albert Einstein'in da bulunduğu "Büyük Fikirler" listesine alındı.

Özel, aynı zamanda NASA'nın kara delikleri görüntülemek için hazırladığı "Uzay Teleskobu" projesinin başında. Harvard Üniversitesi'nin en başarılı astrofizikçi ödülünün sahibi olan Özel'in, Uygulamalı Matematik Fakültesi Ödülü, Değerli Bilim İnsanı Ödülü ve Guggenheim ABD & Kanada Doğa Bilimleri Bursu var.

*

ANTARTİKA KRALİÇESİ BURCU ÖZSOY

Türk bilim kadını Doç. Dr. Burcu Özsoy, Antarktika'da ay yıldızlı bayrağı dalgalandıran araştırma ekibinin liderliğini üstlenerek yürüttüğü çalışmalarla Türkiye'nin ve kadınların göğsünü kabartıyor.

Gaziantep'te başlayan hayat hikayesini Antarktika'ya kadar taşıyan Özsoy, Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi.

ABD'nin Teksas Üniversitesi'ndeki doktora eğitimi sırasında Antarktika'daki kutup çalışmalarına dahil olan Özsoy, "1967'de Antarktika'ya giden ilk Türk bilim insanı Atok Karaali, kıtada bilimsel çalışmalar yapan ilk kadın akademisyen ise Prof. Dr. Serap Tilav'dı. Ben de kıtada çalışmalar yürüten ikinci Türk kadınıyım" dedi.

Daha niceleri var, yazmaya kalksam sabahlarız burada.

Türkan Saylan'dan Bahriye Üçok'tan Sabiha Gökçen'den Afet İnan'dan bahsetmiyorum bile!

Eee, şimdi kimlerle uğraşıyoruz? İşini gerçekten yapanlar kusura bakmasın ama

fikirleri ile dünyaya yön veren Türk kadınlarından, iki tane zengin kadının poposunu eritti diye gerim gerim gezen asalaklara geldik.

Yeniden söylüyorum, anlama zorluğu olanlar vardır: İşini gerçekten yapanlara sözüm yok ama iki tane zengin kadını eritti diye kimse bize burada Türkiye'yi yaratmış muamelesi yapmasın…

Anneler gününe yaklaşırken, yukarıda saydığımız tüm kadınlar, aslında "hem kariyer hem de anne olunabileceği" gerçeğini herkese kanıtlıyor. Yani, yukarıda saydığımız kadınların yaptıkları, "bal gibi de hem çocuk hem de kariyer olur" dedirtiyor.

Başta Türk kadınları olmak üzere tüm dünya kadınlarının 9 Mayıs Anneler Günü kutlu olsun!

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları