Bilim Kurulu üyesinden uyarı: Süper yayıcılar bulunmalı!

Bilim Kurulu üyesinden uyarı: Süper yayıcılar bulunmalı!
Korona virüs salgınının ilerleyişindeki etkilere değinen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın ‘süper yayıcı’ların bulunması gerektiğine dikkat çekerek, “Bizim yaptığımız filyasyon değil, temaslı taraması” dedi.

Bilim Kurulu üyesinden uyarı: Süper yayıcılar...

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya filyasyon ekiplerinin oluşumu ve takibinde önemli katkısı olduğunu belirttiği, Bilim Kurulu üyesi Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Levent Akın’la görüşmesini köşesinden aktardı. Prof. Dr. Akın, Ankara’da İl Sağlık Müdürlüğü ve Pandemi Kurulu’nun elinden gelen çabayı gösterdiğine bizzat tanıklık ettiğini, elinde neredeyse görevlendirecek kişi kalmadığını söyledi. Bulaştırıcıların bulunması gerektiğine dikkat çeken Akın, “Süper spreader dediğimiz süper yayıcıları yakalamamız lazım. Aşırı bulaştırıcıları bulmamız lazım. Ankara’da sıkıntılı bir geçen ay yaşadık, halen de sıkıntılı devam ediyor. İl sağlık müdürlüğü temaslı ekibi oluşturdu. O denli fazla kişi işin içinde ki, hastayı buluyoruz kiminle temas ettiğini bulup çıkaracak kadar işlem yapıyoruz. İlerisine gidemiyoruz” dedi. 

"SÜPER YAYICILAR SALGINI DEVAM ETTİRİR"

Süper yayıcının yakalanabilmesi için bir epidemist veya epidemilojik bilgisi olan ya da halk sağlığı uzmanına ihtiyaç olduğunun altını çizen Akın, “Bizim yaptığımız filyasyon değil, temaslı taraması. Geriye doğru giderek kiminle temas ettiğini, lokantada yemek yiyip yemediğini, pazara girip girmediğini, varsa okula gidip gitmediğini, bir grup, takım elemanı olup olmadığını geriye doğru epidemiyolojik yöntemle taraması lazım ki bulabilsin. Yoksa süper yayıcılar yüksek salgını devam ettirir” ifadelerine yer verdi. 

SON DÖRT HAFTADA 2115 KİŞİ 

Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz ise tamamı Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayandığını belirttiği rakamları aktardı. Buna göre son dört haftada 2115 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetmiş. Bu sayının bugüne kadar ki resmi rakamlara girmiş toplam ölümlerin yüzde 25’ine denk geldiği belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar