Bilim insanlarından gen keşfi! Koronavirüs, akciğer yetmezliği ve ölüm riskini arttırıyor mu?

Bilim insanlarından gen keşfi! Koronavirüs, akciğer yetmezliği ve ölüm riskini arttırıyor mu?
İngiltere’deki ünlü Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları korona virüs nedeniyle akciğer yetmezliği ve ölüm riskini iki katına çıkaran bir geni ilk kez keşfetti...

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeni tip korona virüs (Kovid-19) hastalığı nedeniyle ölüm riskini iki katına çıkaran bir geni ilk kez ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, Güney Asya kökenli insanların yüzde 60'ının ve Avrupa kökenli insanların yüzde 15'inin genin yüksek riskli versiyonunu taşıdığını söyledi.

Bununla birlikte, Nature dergisinde yayımlanan çalışma İngiltere ve Güney Asya’daki bazı toplulukların neden Covid-19’dan yüksek risk altında olduğuna ışık tutuyor.

İLERİ TEKNOLOJİ KULLANILDI

Bilim insanları yapılan çalışma kapsamında, daha önceki genetik çalışmalara dayanarak, artan risklerden sorumlu olan LZTFL1 adlı geni tam olarak belirlemek için yapay zeka ve yeni moleküler teknolojinin bir kombinasyonunu kullandı.

Genin riskli versiyonunun Afrika-Karayip kökenli insanların yaklaşık yüzde 2'sinde ve Doğu Asya kökenli insanların yüzde 1,8'inde mevcut olduğunu tahmin edildi. 

SAVUNMAYI DEVRE DIŞI BIRAKIYOR

Diğer taraftan bilim insanları, genin riskli versiyonunun insanların akciğerlerini corona virüse karşı daha duyarlı hale getirdiğini söyledi. Buna göre, yüksek riskli gen, akciğerleri kaplayan hücrelerin normalde kendilerini Covid'den korumak için kullandığı önemli bir koruyucu mekanizmayı devre dışı bırakıyor.

Çalışmanın yazarları, akciğerleri  kaplayan hücrelerin korona virüs ile etkileşime girdiğinde, savunma stratejiler olarak değişim geçirdiğini ve bu şekilde virüse karşı daha az geçirgen hale geldiğini yazdı. Bu şekilde corona virüsün kendisini hücrelere bağlamasının anahtarı olan ACE-2 adlı r anahtar proteinin hücre yüzeyindeki miktarını azalıyor.

Ancak LZTFL1 geninin riskli versiyonuna sahip kişiler için bu süreç yaşanmıyor ve akciğer hücreleri corona virüsün istilasına karşı savunmasız kalıyor.

KORONA VİRÜS TOPLUMLARI EŞİT ŞEKİLDE ETKİLEMİYOR

Çalışmanın baş yazarı Prof. Dr. James Davies, riskli genin tüm popülasyonları eşit şekilde etkilemediğinin keşfinin çok önemli olduğunu söyledi. Ancak, özellikle yaş dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin her bir kişinin bireysel Covid-19 riskinde etkili olduğunu açıkladı.

Davies. "Bazı toplulukların pandemiden neden özellikle kötü şekilde etkilendiğini açıklamada sosyo-ekonomik faktörlerin de önemli olduğunu görüyoruz. Genetiğimizi değiştiremesek de, sonuçlarımız daha yüksek risk genine sahip kişilerin aşıdan özellikle fayda görebileceğini gösteriyor” diye konuştu.

AŞI YAPTIRMAK ÇOK ÖNEMLİ

Öte yandan bilim insanları, ilgili genin akciğerleri etkilemesinin önemli bir bulgu olduğunu, ancak bağışıklık sistemi üzerinde bir etkisi olmadığını vurguladı. Bu durum, yüksek risk altındaki kişilerin hala aşıyla korunabileceği anlamına geliyor.

Ayrıca araştırmacılar, yeni keşfin akciğerlere odaklanan yeni özelleştirilmiş ilaçların üretilmesini sağlayacağını söyledi. Çünkü mevcut olan ilaçlar, çoğunlukla bağışıklık sistemine odaklanıyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar