Bilim insanları iç mekan organik güneş hücreleri üretti

Bilim insanları iç mekan organik güneş hücreleri üretti
İç mekan organik güneş hücreleri sayesinde Nesnelerin İnterneti cihazları gereken gücü güneşten elde edebilecek.

Bilim insanları şimdide iç ortam aydınlatmasını elektriğe dönüştürebilen yeni bir güneş hücresi türü ortaya çıkarttı. Geliştirilen güneş panelleri, organik güneş hücreleri olarak tanımlanırken bu hücrelerin gücü düşük kalıyor. Öte yandan, üretilen bu enerjinin Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlar için gereken gücü sağlayabileceğinin altı çiziliyor.

Organik güneş hücrelerinin esnek, yapması ucuz ve baskı makinesinde güneş yüzeyler olarak üretilmeye uygun olduğu belirtiliyor. Hücrelerin ışık emen katmanı, hücrelerin ayarlanmasında esneklik sağlayan bir donör ve alıcı madde karışımına sahip. Bundan dolayı, ekibin yarattığı paneller, dünyadaki çoğu oturma odası ve iç mekan ortamındaki nesneleri çevreleyen tam ışığı emebiliyor.

Bilim adamları, biri 1 cm2, diğeri 4 cm2 alana sahip iki organik güneş paneli tanımlıyor. Daha küçük olan güneş hücresi, 1000 lux ışık yoğunluğuna maruz kalırken, çarpan ışığın yüzde 26.1’i elektriğe dönüşüyor. Küçük güneş hücresi 200 ila 1000 lux arasında değişen ortam ışığı altında 1000 saatten fazla süre ile 1V sağlamayı başardı. Daha büyük güneş hücresi ise yüzde 23 verime sahip.

Bilim insanları çalışmanın günlük yaşamda kullanılabilecek güneş hücreleri için umut vadettiğini ve verimliliğin daha da geliştirilebileceğini vurguluyor. Sıradaysa paneller için kullanılan malzemeleri optimize etmek için zaman harcanması var. Bu tür organik güneş panellerinin dünyadaki evlerin daha yeşil olmasına yardımcı olabileceği ve elektronik cihazlar için de önemli ifade ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar