Beyoğlu’nun simge kitapçısı 'Denizler Kitapevi' kapanıyor

Beyoğlu’nun simge kitapçısı 'Denizler Kitapevi' kapanıyor
Beyoğlu’nun tarihi mekânlarından Denizler Kitabevi ekonomik nedenlerle kapılarını kapatma kararı aldı. Tarihi kitabevi Kuledibi’ndeki yeni yerine taşınacak. Kitabevinin yerine ise restoran açılacak...

İstanbul Beyoğlu, tarihi mekânlarından birine daha veda ediyor...

İstiklal Caddesi’nin sembolik duraklarından Denizler Kitabevi kapanma kararı aldı. 1993’te kurulan yayıncılık alanının yanı sıra nadir kitaplar, eski haritalar, gravürler ve hat sanatıyla ilgili geniş koleksiyonunu sanatseverlere sunan Denizler Kitabevi, pandemi sürecinde yaşadığı maddi problemler gerekçesiyle kapılarını kapatacak. İki gün sonra başlayacak taşınma süreciyle kitabevi Kuledibi’ndeki yeni yerine geçecek. Tarihi kitabevinin yerine ise restoranın açılacak.

MERDİVENLERİ BİLE TARİHTİ

Özellikle denizcilik ve tarih konularında uzmanlaşmış olan kitapevi büyük bir kültürel mirası bünyesinde barındırıyordu. Milliyet'ten Seray Şahinler'in haberine göre, kitabevinin kapanma kararı dün sosyal medyanın da gündemindeydi. “Yaşayan, nefes alan bir hafızaydı. Kitap, efemera meraklılarının keyifli sohbetlerinin yapıldığı üst kata çıkan merdivenleri bile bir tarihti” diyen kullanıcılar Beyoğlu’nun bir markasına daha veda etmesini hüzünle karşıladı.

TARİHİ DOKU SİLİNİYOR

İstanbul’un kent hafızasında önemli yeri olan birçok yer son 10 yılda ya kapandı ya da maddi gerekçeler nedeniyle yeni yerlerine taşındı. Süreç 2012’ye kadar uzanıyor. 1944 yılında kurulan profiterolüyle ünlü İnci Pastanesi’nin Mis Sokak’taki yeni yerine taşımasıyla birlikte kırılma başladı. Geçen süreçte Beyoğlu’nun çok kültürlü dokusunu temsil eden kafeler, salonlar, alışveriş mekanları ve sahneler kapılarını kapattı. Pandemi sürecinin yarattığı ekonomik problemlerle birlikte son bir yılda Anahit Sahne ve Mis Sokak’ta 45 yıldır hizmet veren Demir Kafe de Beyoğlu’na veda etti.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar