Beynimiz sevilen şarkıyı 100 milisaniyede tanıyor!

Beynimiz sevilen şarkıyı 100 milisaniyede tanıyor!
Bilim insanlarına göre, insan beyni bilinen bir şarkıyı 100 milisaniye gibi kısa bir sürede tanıyabiliyor.

Beynimiz sevilen şarkıyı 100 milisaniyede tanıyor!

Deneyde 5 erkek ve 5 kadın tanıdık bir şarkı seçti ve şarkıyı tempo, melodi, armoni, vokal ve enstrümantasyonda benzer yabancı bir parçayla eşleştirmeleri istendi.

Sonrasında bilim insanları, bildikleri ve bilmedikleri şarkılardan 100 farklı kesit dinletilen 10 katılımcının beyin aktivitesi ve göz bebeği hareketlerini inceledi.

Katılımcıların beyninin 100 milisaniye ile 300 milisaniye arasında bildiği şarkıları tanıyabildiği tespit edildi. Bu süre ortalama 100 ile 150 milisaniye arasında değişen göz kırpmaya yakın bir hız.

Araştırmacılar bulgularının demans gibi hastalıklardan muzdarip kişilerin tedavisinde müzik temelli terapi kullanımını destekleyeceğini umuyor.

UCL Kulak Enstitüsü'nden çalışmanın kıdemli yazarı Profesör Maria Chait, "Bulgularımız, bilinen müziklerin tanınmasının son derece hızlı gerçekleştiğini gösteriyor. Bu bulgular çok hızlı geçici devrelere işaret ediyor ve çok tanıdık bir müzik parçasının hafızamızdaki derin yeriyle son derece tutarlı" diye konuştu.

Chait sözlerini şöyle sürdürdü:

''Temel bilimin ötesinde, beynin bildiği melodileri nasıl tanıdığını anlamak, müzik temelli çeşitli tedavi edici müdahaleler için de yararlı. Örneğin hafıza sistemlerinde sistemik bir sıkıntı olmasına rağmen müzik hafızasının iyi korunmuş olduğu demans hastalarında, hastanın hafızasına girebilmek için müzikten yararlanma düşüncesine yönelik artan bir ilgi var. Müziklerin tanınmasını destekleyen sinirsel harita ve süreci belirlemek, bu tip durumların temelini anlamamız için bir ipucu sağlayabilir.''

Demans gibi hafıza kaybı durumlarında müziksel hafızanın hatırlamayı kolaylaştırmakta aktif bir rol oynayabileceğine dair somut bir kanıt olmasa da, daha önceki çalışmalarda tanıdık şarkıların hastalarda depresyon semptomlarını ve davranışsal problemleri iyileştirebileceği görülmüştü.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar