Beyaz Saray'da kritik görüşme

Beyaz Saray'da kritik görüşme
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li mevkidaşı Donald Trump'ın daveti üzerine Washington'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Erdoğan ve Trump arasında iki saat sürmesi planlanan görüşmelerin 1 saat 15 dakikalık bölümü sona erdi.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sonrasında gerilen iki ülke ilişkilerini normalleştirmek için gerçekleştirilen ziyaret kapsamında başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Türk heyeti ile ABD Başkanı Donald Trump ve yönetimi arasında bir görüşme gerçekleştiriliyor.

“CUMHURBAŞKANI İLE UZUN ZAMANDIR DOSTUZ”

Trump toplantı öncesi, “Sizi burada ağırlamak büyük şeref. Kürtlerle görüştük gayet memnunlar. Ateşkes yerinde duruyor. Biliyorsunuz askerlerimizi belirli bir süre içinde çekmiştik. Artık diğer insanların sınırları için endişelenmeyi kesmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kendi sınırlarımızı düşünmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyorum yapmış olduklarından dolayı” şeklinde konuştu.

20191113-2-39303592-49436013-web.jpg

Trump, “Cumhurbaşkanı ile çok iyi dostuz. Uzun zamandır dostuz. Birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Nereden geldiğimizi çok iyi anlıyoruz ve sorunlarımızı çok iyi anlıyoruz. Bahsettiğimiz bölgede Türkiye’den birçok insan hayatını kaybetti. Bu konuda da bir şeyler yapmamız gerekiyor. S400 ve F-35 konularını da görüşeceğiz. İki ülke arasındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.

ERDOĞAN BASIN TOPLANTISINI İŞARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise karşılama konuşmasında “Basın toplantısında her şeyi anlatacağız” açıklamasını yaptı.

Karşılama konuşması sonrası iki ülke heyetlerinin iki saat boyunca görüşmelerde bulunması bekleniyor.

20191113-2-39303289-49435295-web.jpg

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Erdoğan'ın Washington ziyareti kapsamında Beyaz Saray'da yaptığı görüşmelerin ardından liderler ortak basın açıklaması için kameraların karşısına geçti.

Trump'ın ifadeleri şöyle:

- Başlamadan önce buraya hoşgeldiniz demek istiyorum. Çok güzel ve üretken toplantı gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Başlamadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Türkiye herkesin bildiği gibi çok iyi bir NATO müttefikimiz.

 - Erdoğan ile birlikte çok açık üretken ve yapıcı bir toplantı gerçekleştirdik.

- Suriye'deki durumu konuştuk.

- Erdoğan ile müzakereler oldukça başarılıydı. Daha da iyi bir duruma gelmesini bekliyoruz. Ortaklığı ve iş birliğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin yapması gerekeni devam ettirmesini umuyoruz. Ben Cumhurbaşkanı'nı seviyorum. 

- ABD'den sonra en büyük ordu Türkiye.

- İstikrarlı bir Orta Doğu için çalışıyoruz.

-  Türkiye'nin S-400'leri alması bizim için zorluk oluşturuyor. Umarız bu durumu düzeltebiliriz. Savunma Bakanlarımız ile de S-400 konusuna bir çözüm getirmesi için konuştuk. 

20191113-2-39306957-49440717-web.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

-  Bugün Sayın Başkan'la gündemimizde yer alan konulara ilişkin kapsamlı ve samimi görüşmeler kaydettik. Türk - Amerikan ilişkilerinin sağlıklı ilerlemesi konusunda hemfikiriz.

- İlişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız.

- DEAŞ'a karşı ortak mücadelenin önemine değindik.

- 2 bin 200 civarında DEAŞ'lı elimizde tutuklu veya mahkumdur.

- Türkiye Barış Pınarı Harekatı'yla terörle mücadelede önemli bir adım atmıştır.

- PKK/YPG mutabakatı bozmak için askerlerimizi ve sivillerimizi hedef alan saldırılar düzenliyor.

- Son 24 saat içinde terör örgütü tarafından 19 saldırı gerçekleştirildi.

- Temsilciler Meclisi'nde alınan kararların milletimizi üzdüğünü Sayın Başkan'a ilettim.

- Ermeni tarafına ortak tarihi kurul konusunda teklifimiz hala geçerlidir. Biz bütün arşivlerimizi açmış durumundayız. Her an gelip bunları gezip görebilirler.

-  Yabancı terörist savaşçıların kaynak ülkelerce alınması da büyük önem arz ediyor. Kaynak ülkeleri geri kabule ikna etme konusunda sayın Başkan ile ortak anlayışa sahibiz.

 - Suriye'deki hadiselerden en fazla etkilenen biz olduk.

- Bu insanlar için bütçemizden 40 milyar doları aşkın harcama yaptık.  Avrupa ise söz verdiği halde 3 milyar avro gibi bir desteği STK'larımıza sağladı.

- 4 bin kilometrekarelik alanı terörden arındırmıştık.

- Güvenli Bölge'yi gerçekleştirmenin çok önemli olduğuna inanıyorum.

- Hazırladığımız ve sayın Trump'la paylaştığımız planı hayata geçirebilirse önümüzdeki dönemde geri dönenlerin sayısı daha da artacaktır.

- FETÖ Türkiye'nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya çalışmış bir terör örgütüdür. FETÖ'nün ABD'deki varlığı sona erdirilmeli.

- Sayın Trump'la 100 milyar dolarlık ticaret hacmine nasıl erişebileceğimizi ele aldık.

- İstenen şartlar olursa patriot alabileceğimizi Sayın Başkan'a söyledim.

- S-400 ve F-35 sorununu diyalogla aşabiliriz.

20191113-2-39306957-49440713-web.jpg

SORU - CEVAP

AZİL SORUŞTURMASI

Trump: Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikteydim, bir dakikasını bile izlemedim. Bu daha önemliydi benim için. İspiyoncunun kim olduğunu bulmak istiyoruz.

AB ülkeleri DEAŞ konusunda da yardımcı olmalılar. Türkiye, Suriye'den kaçan DEAŞ'lı teröristleri yakaladı.

SURİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerek Suriye tarafında kalan ibadethaneleri bile yıkılmış durumda olanların biz ibadethanelerini restore etmek suretiyle hazırlamış vaziyetteyiz. Ezidi, Hristiyan bizim tarafımıza geçmiş olanlar herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Azınlıklar için özel bir çabamız var.

FETÖ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tabii birçok belgeleri özellikle bu seyahatimizde de kendilerine takdim ettik. Ve bu belgeler ışığında da FETÖ bizim için bir terörist başıdır. 251 vatandaşımız şehit olmuştur, devlete bir darbe yapılmıştır. Bütün bu olayların faili olan bir insanın Amerika'da 400 dönüm arazide yaşayarak oradan dünyadaki diğer yerleri idare etmesi pek kabul edilebilir bir durum değildir. Bu seyahatimizde ayrıca belgeler getirdik. Temenni ederim bu belgeler ışığında bizden nasıl teröristler istendiği zaman veriyorsan onlar da bize bu teröristi verirler.

"BİR TERÖRİSTİ MUHATAP ALMASI BENİ ÜZDÜ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu mektupları bugün Sayın Başkana ben tekrar takdim ettim. Ve özellikle de Ferhat Abdi Şahin denilen bu teröristin Amerika gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle karşıladım. Yüzlerce insanın öldürülmesine neden olan bir teröristtir. Böyle birisinin bizim stratejik ortağımız tabii Amerika tarafından bu şekilde karşılanması doğrusu bizi üzmüştür. Aynı şekilde bu şahıs Rusya tarafında da bu şekilde karşılanmıştır. Bunları anlamak konusunda terörizmle mücadelede zora giriyoruz. Bu konuda çok daha hassasiyet içinde olmamız lazım. Bu konudaki hassasiyetimiz devam ediyor. CIA teşkilatının bu adamın terörist olduğuna dair vermiş olduğu belgeyi de kendilerine takdir ettim. Gelen mektubu da aynı şekilde kendilerine verdik.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar