BES’ten ayrılanlar geri dönebilir mi?

BES’ten ayrılanlar geri dönebilir mi?
Milyonlarca çalışanın otomatik olarak katılım gerçekleştirdiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkanlar sisteme yeniden dahil olabilir mi? BES’in faydaları nelerdir? BES’e nasıl geri dönülür? İşte detaylar…

Otomatik katılımda çalışan sayısının beş ila dokuz arasında olan 400 bin işletmeyi kapsayan son fazda süreç devam ederken, sistemden çıkan çalışanların tekrar sisteme dahil olabilmesi ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Otomatik Katılım’da sözleşmesini sonlandıran çalışmaların tekrar kendi isteğiyle sisteme dahil olmasına ilişkin düzenleme 30 Haziran 2019 itibarıyla devreye girdi. 16 yılda 11 milyon 800 bin kişiyle ulaşılan BES’in 5 milyon kişilik kısmını Otomatik BES’liler oluşturuyor.

5 MİLYON OTOMATİK BES’Lİ

Ekonomist dergisine, BES ve OKS ile ilgili değerlendirmelerde bulunan NN Hayat ve Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Kerem Özdağ, kişilerin uzun vadeli tasarruf yapma alışkanlıklarının düşüklüğü ve zaman zaman sistemi kısa dönemli tasarruf olarak görme eğilimleri nedeniyle sistemin olumsuz etkilendiğine dikkat çekiyor.

Kerem Özdağ, yatırımların emeklilik fonları aracılığıyla gerçekleştiği BES’te nakit, vadeli ve vadesiz mevduat, çeşitli borçlanma araçları, hisse senetleri, kıymetli madenler, gayrimenkule dayalı varlıklar, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, borsa işlemleri, yatırım fonu katılma belgeleri gibi farklı yatırım araçları bulunduğuna dikkat çekti. Kerem Özdağ, Türkiye’de mevcut emeklilikle fonlarının yatırım portföyüne bakıldığında kısa ve orta vadeli likit, sabit getirili fonların çoğunlukla tercih edildiğini belirtiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar