Beşiktaş 33 yıl önceki şampiyonluğu geri elde edebilir mi?

Beşiktaş 33 yıl önceki şampiyonluğu geri elde edebilir mi?
Teknik direktör Mesut Bakkal, 1986/87 sezonunda Beşiktaş ile beraber kalmaları sonucu Galatasaray'dan teşvik aldıklarını kitabında yazmıştı. Bakkal'ın kitabının piyasaya çıkmasının ardından aynı sezon şampiyonluğun en önemli adaylarından biri olan Beşiktaş'tan itiraz gecikmedi.

Teknik direktör Mesut Bakkal, "Mesut Bir Adamın Hikayesi" adlı kitabında Galatasaray'dan teşvik primi aldıklarını açıklamıştı. 

Bakkal'ın Galatasaray'dan 2'şer milyon lira prim aldıklarını ve doping yaptıklarını itiraf etmesinden sonra harekete geçen siyah beyazlı kulüp, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) soruşturma açmasını ve söz konusu sezonun şampiyonluğunun kendilerine verilmesini talep etti.

Konuya ilişkin olarak Ajansspor'a konuşan  Alpay Köse dikkat çeken ifadeler kullandı. 

Köse, öncelikle TFF'nin bir soruşturma açmasının önünde bir engel olmadığını söylüyor: "Beşiktaş'ın talebi sadece konuya ilişkin bir soruşturma açılması talebi şeklinde değerlendirilebilir.

"KİŞİLERİN İFADELERİ ALINABİLİR" 

Köse diğer yandan, bir hak talebinin oluşması için teşvik priminin suç olduğunun dönemin talimatında yer alması gerektiğinin altını çiziyor:

"Unutulmamalı ki bahsi geçen sezonda talimatta teşvik pirimi hususunun düzenleniyor olması ve hükmen mağlubiyetin oluşması için dönemin disiplin talimatında olması gerekmektedir. Doping konusunda da her ne kadar artık gerekli tıbbi deneylerin yapılma imkânı yoksa da bahsi geçen kişilerin ifadeleri alınarak konu hakkında bir soruşturma yürütülmesi mümkündür." 

İŞTE DÖNEMİN TALİMATLARI 

1986-1987'deki disiplin talimatında teşvik primi suç sayılmıyordu. Sonraki yıllarda talimata suç olarak girdi. Ancak Beşiktaş, TFF Futbol Disiplin Talimatı'nın değiştirildiğini ve zamanaşımı şartının kaldırıldığını belirterek, TFF'nin 33 yıl öncesindeki bu eylemi cezalandırması gerektiğini savunuyor.

"CEZA GERİYE YÜRÜMEZ" 

Köse bu talep içinse şunları söylüyor: "Hukukun en temel prensibi olan suçta ve cezada hukukilik gereği hukuki düzenlemelerle getirilen cezaların geriye yürümesi mümkün değildir. Her ne kadar spor disiplin yargısı ile ceza yargısı tamamen aynı prensiplerle hareket etmese ve özellikle suç vasfı ve ispatı konusunda farklılar arz etse de bu prensip konusunda aynı bakış ve uygulama açısına sahiplerdir."

1986-87 sezonun sondan ikinci maçında Beşiktaş, evinde Denizlispor ile 1-1 berabere kaldı. Böylece Antalya'dan 3 puanla dönen Galatasaray, son haftaya 1 puan önde girdi. Ve iki takım da son hafta galip gelince Galatasaray 54 puanla, 14 yıl aradan sonra şampiyonluk ipini göğüsledi. 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar