Berat Albayrak'tan enflasyon açıklaması

Berat Albayrak'tan enflasyon açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonun yüzde 5 seviyesine ineceğini iddia etti.

Albayrak'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bir dönem nasıl birilerinin derdi ağaç değildi, ağaç bahanesiyle ekonomi batacak algısı üzerinden bir operasyon birilerinin hayalindeki gibi bu senaryo başarısız oldu. Kendilerinnde öncekiler gibi bu algıyı ortaya koyanlar başarısız oldular. Tarihin en büyük 3 kur saldırısına maruz kalmamıza rağmen emin adımlarla hedefimize ulaşmaya devam ediyoruz."

"Enflasyonda hedefimizinden çok daha iyi bir noktaya geldik. Şu andaki kredi gelişiminde bizim attığımız adımların yansımasının belirgin etki olduğunu, piyasadaki hareketi desteklediğini söyleyebilirim. Enflasyondaki düşüş eğilimi ve hızla gerileyen faizler kredi talebini canlandırmaya başladı. Yeni ekonomi programıyla enflasyonda yüzde 5'in altını göreceğiz İnşallah. Ekim ayında enflasyonda yüzde 8'li seviyeleri görebiliriz."

"Eylül ayı itibarıyla Türkiye'de ihracatçı firma sayısı ithalatçı firma sayısını geçti."

"4. çeyrekte yüzde 4 büyürüz, 2019'da daralma yaşanmaz."

"Onca saldırıya rağmen ihracatımı artırdık, cari fazla veren bir sürece geldik. 2019'u pozitif büyümeyle kapatacağız. Birçok uluslararası kurum Türkiye için eksi 5 küçülecek diyordu. IMF bile tahminlerini artıya doğru değiştirmeye başladı. Demek ki Türkiye ekonomisi iyiye gidiyor."

"Merkez Bankasından da çok fazla faiz indirim kararıyla karşılaşıyoruz. Faiz indirmenin piyasaları çok olumlu etkilediğini görüyoruz. Birileri faizi indirirlerse kur aya gidecek diyordu. Ne oldu? Birileri diyor ki rakamları elle yazıyorlar. İhracatı ben akşamları oturup arttı diyorum, kuru elle yazıyorum! Türkiye'nin bütün bu saldırılara rağmen bu performansı daha iyiye gidiyor. Birileri vatandaşları korkutarak, onları yüksek faiz ödetmeye zorluyor. Bunların maskeleri düşmeye devam edecek. "

"Reel sektörün çok daha farklı bir şekilde destekleneceği finansal olarak yeni bir döneme gireceğiz."

"Daralma kaydeden otomobil beyaz eşya sektöründe artış yaşanıyor. Satın alma endeksi eylül ayında son 17 ayın en yüksek rakamı dediğimiz, kritik eşiği 50'yi yakaladı. Bu oran Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 46'lara düşmeye başladı."

"Türkiye şu kadar küçülecek dediler. Hepsi bu raporları çöpe attılar. Türkiye yeni ekonomi programında yüzde 5 büyüyecek dediğimizde eleştiriler gelmişti. Bugün son gıybetleri alıyorum uluslararası yerli yabancı yatırımcılardan. Yüzde 4.5 olabilir ama 5 olmaz demeye başladılar. Demek ki yüzde 5'ten bile daha iyi bir büyüme potansiyeline doğru gitme ihtimalimiz var. Bunu hep birlikte başaracağız."

"Ekonomimizdeki geçici süreli türbülans işsizlikte artışa neden oldu. Yeni dönem politikalarımızla birlikte işsizlikle mücadeleyi önümüzdeki dönemde güçlü adımlarla destekleyeceğiz. 3 kamu bankamız istihdam odaklı kredi paketini devreye alacak. Bankalarımız istihdam yoğun sektörlerde firmalarımıza iki yıla varan ana para ödemesiz 5 yıl vadeyle çok düşük maliyetle, özellikle uzun vadeli işletme kredisi kullandırılmasıyla birlikte 4 yeni ürünü hayata geçirecek."

"Kamu bankaları kurumsal ticari krediler için 1 Kasım itibarıyla reyting oranlarına göre yüzde 11-13,5 aralığında kurumsal kredi faiz politikası uygulayacak."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar