Beklenen açıklama geldi! Ev alacaklar dikkat! Çalışmalar başladı...

Beklenen açıklama geldi! Ev alacaklar dikkat! Çalışmalar başladı...
Milyonlarca vatandaşı sevindirecek bir gelişme yaşandı. Konutlarda KDV'nin sadeleştirilmesi için çalışmaların başladığı açıklandı.

Sektörden ve tüketicinin talepleri doğrultusunda  150 metrekarenin üzerindeki yüzde 18 oranındaki KDV yükü hafifletiliyor. Düzenleme kapsamında ikili KDV sisteminin getirilmesi hedefleniyor. Katma değer vergisi (KDV) indirimi konut sektörüne de uygulanması planlanıyor. KDV yükünün konut piyasasında azaltılması için de atılması gereken adımlar atılacak. Bu doğrultuda 150 metrekarenin üstündeki konutlarda yüksek KDV yükü indirilecek.

Mevcut sistemde konutlarda KDV sistemi 150 metrekareye için yüzde 1 yada yüzde 8 oranında uygulanıyor. 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda ise KDV oranı yüzde 18 üzerinden uygulanıyor. Bu KDV oranı hem üreticilerin hemde tüketicilerin şikayetlerine sebep oluyor.

"TÜKETİCİ FAHİŞ BİR FİYAT ARTIŞIYLA KARŞILAŞMAYACAK"

TRT Haber'de yer alan habere göre;  Ankara  Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Abdulkadir Develi, "Mesela evimiz 160 metrekare, alacağımız konutun 150 metrekarelık kısmı için yüzde 8’lik, kalan kısmı için yüzde 18’lik bir KDV durumu söz konusu olacak. Burada tüketici de birdenbire 160 metrekare çıktığı zaman çok yüksek bir fahiş bir artış ile karşı karşıya kalmayacaktır" diye konuştu.

"SEKTÖR CANLANABİLİR, FİYATLARDA DÜŞÜŞ OLUŞTURABİLİR"

Develi, bu gelişmelerden sektörün nasıl etkileneceği sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Özellikle 150 metrekare yukarısı olan konutlar için ciddi bir motivasyon oluşturabilir ve fıyatlarda bir düşüş de aynı zamanda oluşturabilir. B en sektörün canlanmasını, özellikle de ülke ekonomisine pozitif bir etki sağlayacağı kanısındayım."

Kentsel dönüşümdeki yüzde 1'lik uygulamasında bir değişiklik beklenilmezken, söz konusu yeni düzenlemede tapu harçlarının da düşürülmesi hedefleniyor. (emlakkulisi.com)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar