BDDK’dan bankaların kâr dağıtımına sınırlı izin

BDDK’dan bankaların kâr dağıtımına sınırlı izin
2018 ve 2019'da bankaların hissedarlara kâr dağıtmasına izin vermeyen BDDK, 2020 için dönem net kârının yüzde 10'una kadar dağıtım izni verdi. Bankalar 11 ayda 57,3 milyar TL net kâr elde etti.

BDDK’dan bankaların kâr dağıtımına izin!

2018 ve 2019 yılında bankaların kâr dağıtımına izin vermeyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2020 yılı net dönem kârları için sınırlı izin verdi. Türkiye Bankalar Birliği’nin konuya ilişkin açıklamasında “Olası kâr dağıtım taleplerinin, ihtiyatlılık ilkesi ve başta
sermaye yeterlilik oranı olmak üzere bankaların özel durumları çerçevesinde 2020 yılı dönem net kârından yüzde 10’ununa kadar karşılanması uygun görülmüştür” denildi. Bankaların 2020’nin 11 aylık döneminde net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 57,3 milyar TL oldu.

RİSKLERE DİKKAT

TBB’nin açıklaması şöyle: “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, küresel piyasalardaki gelişmeler ve salgın nedeniyle yaşanması muhtemel riskleri dikkate alarak, özkaynakların güçlü kalmasını teminen ihtiyatlı bir yaklaşımla bankacılık sektöründe 2018 ve 2019 yılı kâr dağıtımına izin vermemiştir. Benzer şekilde, hissedarlara 2020 yılında elde edilecek olan kârlar ile 2020 yılı öncesinde elde edilmekle birlikte dağıtım konusu yapılmayarak özkaynaklar altında tutulan kâr ve yedeklerin de nakit çıkışına neden olacak şekilde kâr dağıtımına konu edilmemesinin faydalı olacağı Kurum tarafından değerlendirilmiştir.

"YÜZDE 10'UNA KADAR KARŞILANMASI UYGUN"

Ancak, bununla birlikte, olası kâr dağıtım taleplerinin, ihtiyatlılık ilkesi ve başta sermaye yeterlilik oranı olmak üzere bankaların özel durumları çerçevesinde 2020 yılı dönem net kârından yüzde 10’ununa kadar karşılanması uygun görülmüştür. Güçlü özkaynakları yanında sağlıklı bilanço yapısı, tecrübeli yönetimi ve ihtiyatlı yaklaşımı sayesinde bankacılık sektörü yakın dönemde yaşanan şokları başarılı olarak yönetmiş, ekonomik faaliyetin finansmanına ve ödeme sisteminin etkin çalışmasına katkı sağlamaya devam etmiştir. 

'ULUSLARARASI ORTALAMALARA YAKIN' 

Temel bankacılık performans göstergeleri düzenlemelerin öngördüğü düzeylerde ve uluslararası ortalamalara yakın seyretmiştir. Bu çerçevede, uluslararası uygulamalarda olduğu gibi, ihtiyatlı bir oranda yeniden kâr dağıtımına izin verilmesi bankacılık sektörü, yatırımcılar ve piyasalarımız açısından olumlu olarak değerlendirilmektedir.”
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar