İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu

İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu
30 Ağustos Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi İstanbul'un Şile, Esenler ve Bayrampaşa ilçelerinde de coşkuyla kutlandı.

GÜNBOYU- AHMET VARLIOĞLU

İstanbul Şile'de 30 Ağustos Zafer Bayram’ı çelenk koyma protokol tebrikleşme programı ile başladı. 

Saat 9'da başlayan kutlamada Şile Kaymakamı ve Belediye Başkanı kısa bir konuşma yaptı. Konuşma sonrası çğrenciler şiir okuyarak Zafer Bayramı'nı kutladı. Daha sonra kaymakamlık binasında kaymakam, garnizon komutanı, emniyet müdürü ve belediye başkanı protokol olarak ilçedeki partiler STK'lar ile Zafer Bayram’ı tebriklerini kabul ettiler.

Öte yandan törende istenmeyen bir olay meydana geldi. Lise öğrencisi bir çocuk şiir okumak için tören alanına geldiği ve saçının önünde boya olduğu için Milli Eğitim Müdürü tarafından şiir okunmasına izin verilmediği iddia edildi.
whatsapp-image-2021-08-30-at-13-14-34.jpegwhatsapp-image-2021-08-30-at-13-14-34-1.jpegwhatsapp-image-2021-08-30-at-13-14-35.jpegwhatsapp-image-2021-08-30-at-13-14-35-1.jpeg

 

ESENLER’DE ALTERNATİF KUTLAMA

GÜNBOYU- HÜSEYİN KOÇ
 

Esenler’de 30 Ağustos Zafer Bayramı iki ayrı kutlama ile gerçekleşti. Esenler Kaymakamlığı’nın düzenlediği programın ardından İlçe genelindeki siyasi parti ilçe Başkanlar da ortaklaşa bir tören düzenledi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki alternatif kutlama törenine CHP, İyi Parti, Demokrat Parti, Türkiye Değişim Partisi ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte vatandaşlar katıldı.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama programı çelenk sunumuyla devam etti. Program da İyi Parti İlçe Başkanı Ömer Kara tüm siyasi partiler adına bir konuşma yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz” sözünü hatırlatıp, sizleri bu sözlerle selamlıyorum diyen İyi Parti İlçe Başkanı Ömer Kara konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Tarihimizin şanlı sayfalarından biri olan 30 Ağustos Zaferi’nin 99. yıl dönümünde geçmişin kutlu hatıralarını sizlerle paylaşmaktan iftihar ediyorum. Her karışı şehit kanıyla sulanmış, her tarafı fedakarlıklarla süslenmiş, bu aziz vatan köşesinde bulunmaktan da onur duyuyorum. Dumlupınar’ın kocaman bir yüreği, aşılmaz, geçilmez, yenilmez güçlü bir iradesi vardır. Burada Türkiye Cumhuriyeti‘nin temelleri atılmıştır. Burada bağımsızlığın manifestosu kanla yazılmıştır. Burada Türk milleti destansı bir mücadele azmiyle, vatanına sahip çıkmıştır.

whatsapp-image-2021-08-30-at-13-24-06.jpeg

26 Ağustos 1922 sabahı Afyon Karahisar’ın Kocatepe’sinden başlayan topçu ateşi onurun, izzetin, iffetin istikbalin ve istiklalin taarruzu olarak tarihe damga vurmuştur. 99. yıldönümünü ilk günkü gurur ve heyecanından hiçbir şey kaybetmeden aynı duygularla kutladığımız 30 Ağustos Zaferi ile başkomutan gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün önderliğindeki yüce Türk ulusu, emperyalist güçlerin, işgalci ordularını anavatan topraklarından kesin olarak atarak ebedi özgürlüğüne ve bağımsızlığına kavuşmuştur.

Türk ordusu ve Türk milletinin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Anadolu’da sağlanan milli birlik ve beraberliğin mutlak bir sonucu olarak kazanılmıştır. Türk halkı tek yumruk olarak iç ve dış odakların ihanetleri karşısında ve yokluklar içerisinde büyük fedakarlıklarla mücadele verdiği kurtuluş savaşında en son başkomutanlık meydan muharebesini de kazanarak kesin zafere ulaşmıştır.  19 Mayıs 1919’da başlatılan kurtuluş savaşıyla istilacı düşman ordusuna art arda darbeler vurulmuştur.

whatsapp-image-2021-08-30-at-13-24-07.jpeg

Ancak yurdumuz içerisinde ilerleyen düşmanın vatanın bağrından atılabilmesi için sıra kesin sonuçlu bir harekete gelmiştir. ‘’ Ya istiklal ya ölüm ‘’ parolası ile başlayan muharebede elde edilen bu büyük zafer Türk’ün bağrına saplanan hançerin ulusça sökülmesi ile birlikte özgürlük ve hassasiyetimizi yok etmek isteyenlerin dize getirilmesi destanı olmuştur.

30 Ağustos zaferinin üzerinden neredeyse 1. asır geçmesine rağmen Mustafa Kemal Atatürk’ün milli egemenlik, bağımsızlık ve demokrasiye verdiği önem bugün bile hayati bir önem taşımaktadır. Şehitlerimizin kanlarıyla kurulan bu aydınlık cumhuriyeti ne tek adam heveslilerine ne de otoriter yönetimlere ne düşmanlarına teslim etmeyeceğiz. Milletimizin büyük Zafer Bayramının yıl dönümünde cumhuriyetin temel değerlerine ve laik demokratik rejimin Atatürk ilke ve inkılaplarını tüm saldırılara karşı eksilmeyen bir dirençle korumaya devam edeceğimizi bir kez daha herkese ilan ediyoruz.

Başta milli mücadelemizin lideri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı rahmet ve minnetle anıyoruz.” 

whatsapp-image-2021-08-30-at-13-24-07-1.jpeg

BAYRAMPAŞA'DA KUTLAMA

GÜNBOYU- HAKAN VAROL

30 Ağustos Zaferi'nin 99'uncu yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Bayrampaşa'da da törenle kutlandı. Törene İYİ Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Raif Güler, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleriyle beraber 30 Ağustos Zafer Bayramı törenine katılım sağladı.

whatsapp-image-2021-08-30-at-12-06-17.jpeg

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI ANLAMI VE ÖNEMİ

Bu önemli güne az bir zaman kala araştırılıyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 30 Ağustos 1922'de zaferle neticelendirdiği Büyük Taarruz'un 99. yılına gelindi. Dünyanın en büyük kahramanlık destanlarından biri Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharrebesi, 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlandı.

ZAFER BAYRAMI’NIN ANLAMI VE ÖNEMİ

Dünyanın en büyük kahramanlık destanlarından biri Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharrebesi, 30 Ağustos'ta zaferle sonuçlandı. Düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla bir yıl kadar süren hazırlık döneminden sonra 26 Ağustos 1922'de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'u başlattı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, muharebeyi yönetmek üzere Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Afyon Kocatepe'ye geçti. 26 Ağustos'ta 04.30'da başlayan taarruzda Türk askeri birkaç saatte süngü hücumu yaparak Tınaztepe'yi kontrol altına aldı. Ardından Belentepe ve Kalecik Sivrisi düşman işgalinden kurtarıldı.
whatsapp-image-2021-08-30-at-12-06-17-1.jpegwhatsapp-image-2021-08-30-at-12-06-18.jpeg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar