Bankacılık tarihinde bir ilk! Akbank sistemlerinde neler oluyor?

Bankacılık tarihinde bir ilk! Akbank sistemlerinde neler oluyor?
Akbank tam 26 saattir çalışmıyor. Dünya bankacılık tarihinde ilk kez bir banka 24 saattir sistemlerinin göçmesi nedeniyle faaliyet gösteremiyor.

Milyonlarca banka müşterisi mağdur olurken, Akbank'ın şu saatte Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da olmasına rağmen ne KAP'a ne de müşterilerine net bir açıklama yapmaması şaşkınlık yarattı. Banka dün sadece çalışan Twitter hesabı üzerinden sistemlerinin yavaşlayıp arızalandığını açıklamıştı. Öte yandan Anonymous twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak, Akbank'a kendilerinin saldırmadığını bildirdi. Ancak ünlü hacker grubu , "Akbank'a biz saldırmadık. Fakat bir çok defa hacklendiklerini biliyoruz. Bu sefer gizlemeyeceklerini düşünüyoruz." diye tweet attı.

"VATANDAŞLAR BANKA TARAFINDAN CEZALANDIRILMIŞ OLDU"

Sistemin göçmesi sebebiyle vatandaşlar bankaya EFT ve havale benzeri işlemler yapamadılar. Şubeye veya ATM aracılığı ile para da yatıramayan müşterilere ikinci bir şok yaşattı. Banka kredi kart ve kredi ödemesi olan vatandaşların kredili mevduat hesabından para tahsil ettiğini bildirdi. Yani bankanın sorunu nedeniyle para yatıramayan vatandaş banka tarafından cezalandırılmış oldu. Banka ödeme günü bugün olan müşterilerine sms yollayarak kredi mevduat hesaplarından tahsilat yapıldığını bildirdi.

"MÜŞTERİLER İÇİN KARŞI KONULMAZ VE KAÇINILMAZ"

Öte yandan hukukçular, bankanın müşterilerinden geciken ödemelerden dolayı gecikme faizi alamayacağını belirttiler. Avukat Gökçe Yabuloglu, bu konuda şunları söyledi: “Sistemin göçmesi nedeniyle Akbank’ın çalışamaması; insanın iradesi dışında meydana gelen gayriihtiyari bir mücbir sebep, müşteriler için kaçınılamaz ve karşı konulamaz bir olaydır. Dolayısıyla burada borcun borçlu tarafından ifa edilebilmesi mümkün olmadığından borçlu temerrüdü de söz konusu değildir. Çünkü borç muaccel olmuş olsa dahi ifa edilebilir nitelikte değil, bu yüzden sistemin çökmesi nedeniyle yapılamayan işlemler bakımından borçlu müşterilerin herhangi bir sorumlulukları doğmaz. Sorumluluk tamamiyle bankaya aittir.”

24 SAATTEN FAZLA...

Öte yandan milyonlarca müşterisi olan bir bankanın 24 saatten fazla çalışmamasına rağmen denetleyici kurum olan BDDK’nın henüz bir açıklama yapmaması da sosyal medyada tepkilere neden oldu. Akbank’daki sistem arızası Twitter’da halen 1 numaralı gündem durumunda.

ttttt.jpeg

1 GÜN FAİZSİZ OLARAK ÖTELENDİ 

Akbank, bankacılık işlemlerinde yaşanan kesintilerle ilgili kredi ve kredi kartı ödemelerinin 1 gün faizsiz olarak ötelendiğini açıkladı.

Akbank, dijital kanallarındaki 24 saati aşan kesintilerle ilgili ilk bir basın duyurusu yayımladı.

Banka açıklamasında kredi kartı borçları ve ekstre kesim tarihlerinin bir gün ertelendiği ve bu bir gün için faiz işletilmeyeceği belirtildi.

Akbank’ın açıklaması şöyle:

06.07.2021 tarihinde başlayan ve bankamız ana bilgisayarındaki teknik sorundan kaynaklanan kesintiler sürmektedir. Müşterilerimize hizmet verdiğimiz tüm kanallarımız bu sorundan etkilenmektedir. İlgili birimlerimiz ve teknoloji iş ortaklarımız çözüm için çalışmalarına devam etmektedir.

Durumun siber saldırıdan kaynaklandığına dair internet ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar gerçeği yansıtmamaktadır. Bankamız ve müşterilerimizin bilgi ve kayıtlarına ilişkin herhangi bir güvenlik problemi bulunmamaktadır, sorunun giderilmesini takiben işlemlerimiz devam edecektir.

Müşterilerimiz, bu süreçte yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için aldığımız önlemlere Akbank.com’dan ulaşılabilirler. Bu süre zarfında hizmetlerimizde yaşanan aksaklıklar için özür diliyoruz.

Akbank'ın aldığı kararlar şöyle:

- 06.07.2021 tarihinde başlayan ve devam eden bankamız ana bilgisayarındaki teknik sorunlardan kaynaklanan kesintiler ile ilgili olarak; Ekstre ödemesi 06.07.2021 tarihinde olan kredi kartları müşterilerimizin son ödeme tarihi bankamız tarafından bir gün ötelenmiştir.

Kredi vadesi veya taksit tarihi 06.07.2021 olan ticari krediler ve tüketici kredileri için o gün faiz işletilmeyecektir/işleyen faiz geri ödenecektir. Müşterilerimize ekstre, kredi ve taksit ödemeleriyle ilgili herhangi bir gecikme faizi yansıtılmayacaktır. Müşterilerimizin ekstre ötelemeleri, kredi vadesi ve taksit ödemeleriyle ilgili ek bir işlem yapmasına gerek bulunmamaktadır. Gelişmelere paralel olarak ilave önlemler alınacaktır.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar