Bankacılar Doların serbest bırakılmasını bekliyor: MB'nin eksi rezervleri ile buraya kadar

Bankacılar Doların serbest bırakılmasını bekliyor: MB'nin eksi rezervleri ile buraya kadar
2021 yılının son aylarında başlayan kurlardaki hareketlilik, açıklanan Kur Korumalı Mevduat ile bir müddet baskılanmıştı. Vatandaşın beklediğini bulamaması üzerine yeniden yöneldiği dövizde hareketli günler yaşanıyor. Merkez Bankası'nın satacak dövizi olmadığını vurgulayan bankacılar, en doğru adımın TL'nin serbest bırakılması olacağı görüşünde.

BANKACILARDAN FLAŞ TALEP: UYGULANIRSA DOLAR UÇACAK!

Türk Lirası''nda yaşanan değer kaybı yeniden hızlandı. Gelişen ülke paralarından ayrışan Türk Lirası, arka arkaya ikinci gün de değer kaybederken, bankacılardan döviz kurlarına ilişkin flaş bir talep geldi. TL''de yaşanan kaybın süreceğini bekleyen pek çok isim, Merkez Bankası tarafından satılacak dövizlerin ateşi söndürmek yerine bir müddet soğutacağı görüşünde.

KURUN SABİT DURMASI BEKLENMİYOR

Kurdaki hareketliliğin kısa süreli olmadığının altını çizen uzmanlar, Türkiye''nin artan enerji maliyetleri ve cari açık nedeniyle ilerleyen aylarda daha kötüsü ile karşılaşabileceği görüşünde.

Reuters’a konuşan Swissquote Bank kıdemli analisti İpek Özkardeşkaya, şunları dedi: “TL üzerindeki baskı çok artıyor, hem doların küresel çapta güç kazanması, hem de para politikasının yükselen enflasyona paralel tutulmaması stresi ve baskıyı attırıyor. MB TL için ciddi bir savaş veriyor ama maliyeti de günden güne artıyor.”

Bankacılar gerekenin faiz artışı olduğunu ancak buna gidilmeyeceğini varsayarak kalan seçenecekler arasından en iyi olanın TL’yi değersizleştirmek olduğuna da dikkat çekiyor.

TL geçen haftadan beri dolar karşısında yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti. TL’nin son bir aydaki değer kaybı son üç gündeki kayba eşit. Benzer para birimlerindeyse son bir ayda yüzde 7-10 arasında daha belirgin kayıplar görülüyor.

''EKSİ REZERVLE UZUN SÜRE DURMAZ''

Reuters’a konuşan üst düzey bir bankacı şunları söyledi: “Bayram tatili sırasında dış piyasalarda Türkiye’yi de ilgilendiren negatif fiyatlama yaratan birçok gelişme oldu. Bunların en önemlisi küresel faizlerdeki artış. Eğer kamu belirleyici olduğu kurda dış gelişmelere aldırış etmeden sabit bir seviye belirlerse, yani TL’yi olması gereken seviyeden daha değerli tutmaya çalışırsa bunun maliyeti çok yüksek olur. Kur negatif bir rezervle sabit bir seviyede uzun süre duramaz. Bu nedenle TL’nin kademeli değer kaybetmesi doğal karşılanmalı.”

''OLMASI GEREKEN SEVİYE 16.5 OLARAK TANIMLANIYOR''

Reuters’ın dolar/TL’nin hangi seviyeye yükselmesi gerektiği sorusunaysa aynı bankacı, şöyle cevap verdi: “Bir seviye belirtmek kamunun aklından geçeni görmek çok zor. IIF’in dolar/TL’nin olması gereken seviyeyi 16,5 olarak tanımlıyor. Hangi seviye olduğunu söylemek mümkün değil ama yeni bir döviz kaynağı sağlanamıyorsa kademeli değer kaybı sağlıklı bir karar olur. Her ne kadar politikaları doğru bulmasak da TL’nin son üç-dört günlük değer kaybını mevcut politikaların sürdürülebilir olması için gereklilik olarak görüyoruz. Aksi halde kur kontrolden çıkabilirdi.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar