Bamya tohumunun faydaları ve zararları: Ne işe yarar? Neye iyi gelir?

Bamya tohumunun faydaları ve zararları: Ne işe yarar? Neye iyi gelir?
Az sayıda insan tarafından seviliyor olmakla bilinmesine rağmen bamya Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Peki bamyanın ve bamya tohumunun birçok üründe bulunmayan faydalara sahip olduğunu biliyor musunuz? İşte Bamya tohumunun faydaları...

Bamya, pamuk ailesinden bir bitki. Bamya son yıllarda bilim dünyası tarafından da popüler hale geldi ve birçok araştırmanın konusu oldu. B ve C vitamini, potasyum, folik asit, demir, çinko ve kalsiyum açısından zengin bir besin. Eğer bamyayı sevmeyen biriyseniz, bamyanın tohumundan faydalanabilirsiniz. Bamya tohumu, bamya bitkisinin içi açıldığı zaman karşımıza çıkan küçük çekirdeklerdir.

Posta gazetesinde yer alan habere göre bamya tohumunun bilinmeyen faydalarını Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato anlattı.

BAMYA TOHUMU NEYE İYİ GELİR?

Mideyi korur. 

Karaciğeri korumaya yardımcı olur. 

Kolon kanserinin önlenmesinde yardımcı olur. 

Lif oranı yüksek bir gıda olması nedeniyle uzun süre tok tutar. 

Vücudun kan şekeri oranını düzenler. 

Hızlı kilo vermeye yardımcı olur. 

Antioksidan özelliği var. 

Sindirime yardımcı olur. 

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. 

Hafızayı kuvvetlendirir. 

İnsülin duyarlılığını artırır. 

Kabızlığı gidermeye yardımcıdır. 

Astım ve bronşit gibi hastalıkların iyileşme sürecine destek olur. 

Hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirici bir etki oluşturur. 

Bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. 

Cilt ve saç için oldukça faydalı

Bamyanın içerdiği besinler ve özellikle C vitamini cilt sağlığı için hayati bir önem taşır. C vitamini, cildin yaşlanmasını yavaşlatırken aynı zamanda dokuyu kuvvetlendirir. Cilt pigmentasyonunu önlemeye yardımcı olur. Cildinizi gençleştirir ve zararları tamir eder. 

Eğer kuru ve güçsüz saçlara sahipseniz bamyayı kaynatın ve suyu ile saçlarınızı yıkayın, bu uygulama sorunu büyük ölçüde giderir. Bamya, kuru ve kaşıntılı kafa derisi için mükemmel bir nemlendirici. Saçınızı yumuşatır ve nemlendirir. 

BAMYA TOHUMU NASIL TÜKETİLİR?

Suda bekletme: Bamya tohumunu suda bir gece bekletip ertesi gün kaynayana kadar ateşte tutup daha sonrasında ılık olarak içebilirsiniz. 

Kurutma ya da kavurma: Limon kabuğu rendesiyle beraber toz haline getirip tüketmeniz de oldukça faydalı olacaktır. Bunun için önce fırında veya güneşte kurutmalısınız. 

Sulu yemeklere dahil etme: Çorba ve sulu yemeklerinize bamyanın tohumlarını ekleyebilirsiniz. 

Kahve gibi tüketme: Bamya tohumlarını tıpkı kahve çekirdeklerini çeker gibi temiz bir öğütücüden çekerek toz haline getirebilir ve bu şekilde french press'in içine koyup üzerine sıcak su ekleyerek kahve demler gibi demleyebilirsiniz. 

BAMYA TOHUMUNUN ZARARLARI

Bamya, genelde her yaş için sağlıklı bir besindir ve sağlık açısından tüketilmesi bir risk teşkil etmez. Sadece aşırı tüketime bağlı olarak bazı yan etkileri olabilir, bu yüzden özellikle bamya tohumunun tüketiminde miktara dikkat edilmeli. 

Hamilelik ve gebelik döneminde olumsuz etkileriyle alakalı yeterli bilgi yok. Doktorunuza danışarak tüketim miktarı hakkında bilgi almanız gerekiyor.

Ayrıca bamya tohumunu yutarak doğrudan tüketecekseniz boğazınıza kaçma gibi risklere dikkat etmeniz gerektiğini unutmamanız, günlük kullanımda asla ama asla aşırıya kaçmamanız ve belirtilen ölçülerde kullanmanız büyük önem taşıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar