Bakanlık'tan annelere müjde! Her ay rekor ödeme yapılacak! Peki başvuru nasıl yapılır?

Bakanlık'tan annelere müjde! Her ay rekor ödeme yapılacak! Peki başvuru nasıl yapılır?
Çalışan annelere SGK, İŞKUR ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen kreş yardımının süresi uzatıldı. Çalışan anneler 2022 yılında da destek almaya devam edecek. Peki kreş desteğinden kimler faydalanabiliyor? Kreş yardımı için başvuru şartları neler? Kreş yardımına nasıl başvuru yapılır? İşte detaylar...

Çalışan anneler için yapılan kreş yardımının devam edip etmeyeceği merakla bekleniyordu. Binlerce kişinin beklediği haber geldi. Kreş desteğinin süresi 4 ay daha uzatıldı. Kreş yardımından faydalanan anneler 2022 yılında da yardım almaya devam edecek. Peki çalışan anneler için kreş yardımı başvurusu nasıl yapılır, kreş yardımı için e-devlet üzerinden başvuru yapılabilir mi, kreş yardımı 2022 yılında ne kadar veriliyor, kreş yardımı kaç yaşına kadar geçerli çalışan annelere kreş parası ne kadar tüm bu soruları sizler için cevaplandırdık.

KREŞ DESTEĞİ NEDİR?

Kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla çocukların bakım ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilen desteğe kreş desteği denir. En çok bilinen kreş desteği Kurumsal Çocuk Bakım projesi kapsamında çalışan annelere, çocuklarını kreşe gönderebilmesi için devlet tarafından verilen destektir.

KURUMSAL ÇOCUK BAKIMI PROJESİ NEDİR?

Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın istihdamının Desteklenmesi Projesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen bir projedir.
http:sgkkurumsalcocukbakimi.org linkinden proje hakkında merak edilen Sikça sorulan sorular üzerinden tüm cevapları öğrenebilirsiniz.

KREŞ DESTEĞİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Devlet kreş desteğine: iş arayan, işe geri dönmek isteyen ya da hali hazırda 4a sigortalısı olarak bir işverenin yanında çalışan anneler Kurumsal Çocuk Bakım projesine başvurarak yararlanabilir.

ANNELERE NE KADAR DESTEK VERİLİYOR?

Başvurusu kabul edilen annelere aylık 100 euro mali destek sağlanıyor. Proje kapsamında ayrıca bir defaya mahsus ödenen kırtasiye desteği veriliyor. Aynı proje kapsamında bir defaya mahsus ödenen kırtasiye desteği için 1.757.600 Avro olmak üzere, toplam 19.740.000 Avro mali destek ödemesi yapılarak, hem iş yaşamına devam etmek isteyen annelere, hem de tam zamanlı okul öncesi eğitimle çocukların gelişimine destek veriliyor.

KREŞ YARDIM SÜRESİ NE KADAR?

Çalışan bir anneye kreş yardımı 24 ay boyunca maddi destek amaçlı verilmektedir.

ÇALIŞAN ANNELERE BAŞKA DESTEK VERİLİYOR MU?

Kreş desteğinin yanı sıra maddi destekten yararlanmaya hak kazananlar için, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanı tarafından tek seferlik olma şartı ile TL kırtasiye desteği verilmektedir. Çalışan annelere Kreş yardımı ve bakım desteklerinin yanı sıra Devlet tarafından 375 euro olarak çalışan Annelere Eğitimli Bakıcı Desteği de bulunmaktadır.

KREŞ DESTEĞİNİ BAŞKA HANGİ KURUMLAR VERİYOR?

Çalışan annelere Kreş desteği: SGK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR tarafından çeşitli projeler kapsamında verilmektedir.
Çocuk sahibi olduktan sonra çalışma hayatına son veren annelerin tekrardan çalışabilmelerini teşvik etmek amacıyla ve kreşe gönderilecek çocuk için maddi destek sağlamak adına çeşitli projeler kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, SGK ve İŞKUR kurumları destek vermektedir.

KREŞ YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

Kreş parası öncelikle maddi sıkıntı yaşayan ve çalışmak zorunda olan annelere verilmektedir. Çalışan anneleri rahatlatmak için yapılan çalışmalar üzerine verilecek olan kreş yardımı çocuk sahibi olan ailelere öncelikle dul ebeveynlere boşanan ve eşi ölen annelere ve geçim sıkıntısı yaşayan babalara yasa kapsamında kreş yardımı verilmektedir. çok nadirde olmasa geçim sıkıntısı çeken ve eşi vefat etmiş baba yada verilmektedir.

KREŞ PARASI ALMA KRİTERLERİ NELERDİR?

Kreş parası alma şartları: çalışan annelerin çocukların ise 05 yaş aralığında olması gerekiyor. Kreş yardımı için geçerli yaş sınırlaması olarak yasa kapsamına alınmıştır.

KREŞ YARDIMI ŞARTLARI

0-5 yaş aralığında çocuğu bulunan anneler, Maddi açıdan zor durumda olan çalışan anneler, Dul ve eşinden boşanmış olan çalışan anneler, Eşi ölmüş olan ve çalışmak zorunda olan anneler, Geçim sıkıntısı yaşayan babalara olmak üzere belirlenen bu şartlara uyum sağlayan anneler ve babalara 2022 yılında 1531 TL (100 euro) kreş destekleri verilecektir.

KREŞ PARASI ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Sigortalı ve tam zamanlı çalışan anneler kreş ödeneği başvuruları kabul edilenlerin paraları hesaplarına yatırılmamakta, çocukların gittiği anaokullarına gönderilmektedir.
Devlet Kreş yardımına Kimler Başvuru yapabilir?
Projeye 0-60 ay arasında küçük çocuğu olan anneler başvuru yapabilir.

ÇALIŞAN ANNELERE KREŞ YARDIMI NASIL ALINIR?

Çalışan annelere istihdamlarını sağlayabilmeleri ve çocukları olduğunda çalışma hayatlarına devam edebilmeleri için 2022 yılında da verilmeye devam eden kreş yardımı desteklerinden yararlanabilmek için çalışan annelerin gerekli kurumlara başvurularını gerçekleştirmeleri ve istenen tüm şartları sağlamaları gerekiyor.
Not: Çalışan annelere kreş desteği işveren tarafından verildiğinde işverene vergi indirimi yapılmaktadır. 2022 yılında çalışan anneye verilen kreş parası desteğinde işverenlerin çalışanlarına yapmış oldukları kreş yardımlarında vergiden kesilen oran %50 oranındadır.

KREŞ DESTEĞİ KİMLER ALABİLİR?

Devlet tarafından kurumsal Çocuk Bakım projesi kapsamında verilen kreş desteğinden:
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşe, anaokuluna ve gündüz bakım evlerine çocuklarını gönderen ve sigortalı olarak çalışan ebeveynler yararlanabilir. Projeden çalışma hayatına devam eden veya daha önce çalıştığı işe geri dönmek isteyen anneler yararlanabilir. Projeden 0-60 aylık çocuklarını Bakanlığın ya da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşe, anaokuluna veya gündüz bakımevine gönderen ve sigortalı işçi statüsünde çalışan anneler yararlanabilir. (trhaber.com)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar