Bakan Pakdemirli açıkladı: "Yangın kontrol altında"

Bakan Pakdemirli açıkladı: "Yangın kontrol altında"
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, İzmir'deki yangının kontrol altına alındığını açıkladı. Pakdemirli, "2 gün 5 saat sonra yangın kontrol altına alındı" ifadelerini kullandı.

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan orman yangını, 3. gününde kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli İzmir'de, çıkan orman yangını hakkında açıklamalarda buludu. Kabaca 500 hektarlık alanın yandığını söyleyen Pakdemirli, yangının neden çıktığının hala belirlenemediğini söyledi.

Pakdemirli, Türk Hava Kurumu'nun uçakları yerine helikopterle yangına müdahale edilmesine ilişkin, "Hava araçlarının ne yazık ki istenen teknik kabiliyetleri sınırlı. Uçmak isteyenler varsa buyursunlar uçsunlar. Personelimiz bu uçakları güvenli bulmuyor." ifadelerini kullandı.

"YANGINA MÜDAHALE EDECEK BİR UÇAK FİLOSU YOK"

Pakdemirli yangını söndürmede uçakların kullanılmadığı yönündeki eleştirilere ilişkin şöyle konuştu:

"Uçak kullanılır mı helikopter kullanılır mı konularının konuşulduğunu görüyoruz. Geçen yıl kullandığımız uçakları bu yıl kullanmıyoruz. Uçak 4 ton, helikopter 2.5 ton su alıyor. Ancak uçakların yangını hedef almaları daha zor. Yani helikopterlerin yangında doğru hedefe, doğru mktarı atmakla ilgili artısı var. Helikopterler göletlerden su çekebiliyorlar ama uçağın deniz yoluna ihtiyacı var 2.2 km'lik. Belki burada kullanabilirsiniz. Uçak yangınlarda kullanılabilir mi kullanılır. Araştırmalarımızı da sürdürüyoruz; bir Japonya menşeili, bir de Rus menşeili var; bunları envantere katmak için çalışmaya başladık ancak bugünkü şartlar itibariyle THK'nın elinde olan uçaklar 6 tane ama 3'ü şu an yerde, ground vaziyette. Yani motor yuvalarında motor yok; 3 tanesinin faal olduğunu söyleniyor. Bunların da sadece birinin yakıt almaya gittiğini düşünseniz, bir link kurma imkanı yok. Bugün itibariyle Türkiye'de bize hizmet verebilecek bir uçak filosu ne yazık ki bulunmuyor. "

"ORMANLAR İMARA KONU EDİLEMEZ"

Pakdemirli, yanan alanların imara açılacağı iddiaları ile ilgili olarak ise, "Anayasa şunu der: Orman alanları imara açılamaz. Ama bunlar üzerinden siyasi rant üretmeyi kesinlikle doğru bulmuyorum. Devlet ormanları imara konu edilemez. Bana bir tane örnek göstersinler. Yanan ağaçlarla ilgili bir hassasiyet var bundan memnunuz. Yanan alanları rehabilite etme konusunda en kısa zamanda girişimde bulunacağız" diye konuştu.

"YANGINLA İLGİLİ BULGUMUZ YOK"

Bakan Pakdemirli yangının çıkış nedenine ilişkin ise, "Yangınla ilgili bir bulgumuz yok ama biz bu yangınla uğraşırken Bademler Köyünün kuzeyinde üç ayrı noktada yangın başladı. Bunları iyi niyetli gördüğümü söyleyemem" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar