Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Bahçeli'nin yeni görevi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisi tarafından üzerinde çalışılan 100 maddelik yeni anayasa taslağının hazır olduğunu duyurdu.

Yeni anayasa taslağında mevcut anayasanın ilk 5 maddesinin korunduğunu ifade eden Bahçeli, başkanlık sisteminde de bir takım değişiklikler önerildiğini dile getirdi…

Bahçeli, Ekim 2016'da Türkiye'yi tek adam rejimine götürecek yolu "Fiili durum hukuki duruma uygun hale getirilmelidir" diyerek açmıştı. Ancak bu çıkışı yaparken, "Biz parlamenter sistemden yanayız" diye de vurgu yapmıştı.

O yüzden Bahçeli'nin ilk 5 maddenin korunduğunu belirtmesi çok da dikkate alınmamalı! Korunduysa da nasıl korundu, onu da göreceğiz.

Bahçeli'nin, hazırladıkları 100 maddelik anayasa taslağını anlatırken söylediği bir husus ise, nedense çok fazla dikkat çekmedi.

Anayasanın başlangıç metni için; "Normatif dille kaleme alınamayacaktır" dedi Bahçeli…

Başlangıç metninde, mevcut anayasanın "Türk Vatanı ve Milletinin ebedi varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü" belirlediği ifade edilir…

Atatürk ilkelerine, Türk varlığına, Türk milletinin devleti ve ülkesi ile bölünmez bütünlüğüne, cumhuriyet temel değerlerine, laikliğin önemine vurgu yapılır…

Normatif dil ise, ideal olanı söyler. İdeal olan bunlar değilse ne? AKP'nin İhvancı değerleri mi? Cumhuriyet ile kavgalarında yeni bir zafer daha mı kazanacaklar?

Beka ambalajıyla sistem değiştirildi, şimdi başlangıç metnindeki Türk milletinin yıllardır ortak ideali olan hususlar hangi ambalajla yerle bir edilecek?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın başlangıç metinindeki hususların 2, 3 ve 4. maddelerinin benzerleri başka anayasalarda da vardır.

4 Ekim 1958 tarihli Fransız Anayasası'nın Giriş Bölümü'nü birlikte okuyalım: "Fransız halkı, 1789 Bildirisi ile tanımlandığı ve 1946 Anayasası'nın başlangıcı ve 2004 tarihli Çevre Temel Belgesi'nde tanımlanan görev ve haklarda ifade edildiği gibi, insan haklarına ve ulusal egemenlik ilkelerine bağlılığını büyük bir ciddiyetle ilan eder."

Fransız Anayasası'nın  birinci maddesinde ise, "Fransa, bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir cumhuriyettir." der. 2. maddesinde "Cumhuriyet'in dili Fransızcadır" yazar…

89. Maddeye bakalım; "Toprak bütünlüğüne zarar verecek hiçbir değişiklik yöntemi savunulamaz ya da ileri sürülemez. Rejimin cumhuriyet biçimi değişiklik konusu yapılamaz."

Dünyadaki bütün devletlerin anayasaları milli devleti savunan ve kural koyucu normatif dile sahip metinlerdir…

Sahi, normatif dilden kurtarılmış bir anayasa ile devletin bekasını nasıl ayakta tutacaksınız acaba? Bahçeli, Türklüğe, Atatürk'e alerjisi tescillilere rejim, anayasa destek görevlisi, tedarikçisi midir?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları