Babacan bu kez sert konuştu: Rantla cami yaptırılıyor, böyle bir şey olur mu?

Babacan bu kez sert konuştu: Rantla cami yaptırılıyor, böyle bir şey olur mu?
Karar TV'deki Liderlerle Ekonomi programına katılan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, imar rantının varlığı nedeniyle kimsenin sanayi ve üretime yatırım yapmadığını ifade ederek "Bu rantla cami de yaptırılıyor. Böyle şey olur mu?" şeklinde konuştu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Karar TV'deki Liderlerle Ekonomi programında canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Babacan'ın açıklamasından satır başları:

"Son aylarda açıklanan rakamlar ile vatandaşın hissettiği ekonomik veriler uyuşmuyor. Gerçek enflasyonu halkımız daha iyi bilir. TÜİK rakamlarına göre, enflasyon yüzde 11-12. Gerçek ekonomi; halkın hissettiğidir.

Dünyada bütün ülkeler bu ikilem içinde. Ya önce sağlık diyerek tüm sosyal hayatı sıfırlamak ya da sonra sağlık diyerek tüm ekonomik faaliyetlerin devam etmesi.

Altı yıl önce "Siyasi istikbal için memleketi maceraya sürüklüyorlar. Türkiye'yi o anayoldan, salim yoldan saptırmaya çabalayanlar olabilir. Şahsi ya da siyasi istikbali için memleketi maceraya sürükleme çabaları olabilir. Bunların hepsinin farkında olmalıyız" dediniz. Ne demek istediniz?

Dünyada bütün ülkeler bu ikilem içinde. Ya önce sağlık diyerek tüm sosyal hayatı sıfırlamak ya da sonra sağlık diyerek tüm ekonomik faaliyetlerin devam etmesi.

Kural bazlı ekonomi yönetim çok önemlidir. Örneğin Merkez Bankası bir kurallar çerçevesinde işlerdi. Şimdi bir gecede Merkez Bankası, iktidar yöneticilerine sorup kararlar alıyorlar.

"RANTLA CAMİ YAPTIRILIYOR, BÖYLE ŞEY OLUR MU?"

İmar rantlarının ölçülü şekilde vergilendirmesini istiyorduk, kayıt dışı ve sınırsız kazançla sermayenin çıkışını sağlanamaz. Ortada çok büyük bir yanlış var! Oluşan imar rantını iyi hesaplamak lazım... Manevi hassasiyeti yüksek olan kesimler; oluşan cami sayısına, imar rantına dikkatle bakmalı.
İmar rantı varken kim sanayiye, üretime yatırım yapar? Bir kalemle yapılan değişiklikle oluşan rantı kimse bırakmak istemez. Siyasetin finansmanı da buradan yapılıyor. Bu rantla cami de yaptırılıyor. Böyle şey olur mu?

2014'ten beri Türkiye'de kademeli bir otoriterleşme başladı. Likayatli insanlar yavaş yavaş sistem dışına itildi. 15 Temmuz ile birlikte de otoriterleşme 'sanki meşru bir zemin' kazandı. 2018'deki anayasa değişikliği ile de 'Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi' adı altında bir sistemsizlik oluşturuldu.

Kovid-19 krizi daha da derinleşti, gelir dağılımı, banka bilançoları çok daha önce bozulmuştur. Şirketler 'bilanço makyajları' yapabilir ama artık bu makyajı yapmak mümkün değil. Türkiye'nin ciddi bir enflasyon sıkıntısı var.

Gençlerimiz artık nefes alamıyor, nefes alacakları bir ülke istiyorlar.

"SANDIK GELECEK, KIRMIZI KART ÇIKACAK"

İstanbul'u kaybettiler, Ankara'yı kaybettiler... Keza Antalya... Halk, yerel seçimlerde iktidara sarı kart gösterdi. Maçlarda sarı karttan sonra kırmızı kart gelir. Sandık gelecek; o gün kırmızı kart çıkacağını düşündüğümüz için hazırlık yapıyoruz.

Sosyal medyayı kapatmayı çalışıyor. Erdoğan'ın bugünkü açıklamaları ortada. Niye? Sosyal medya denemeleri oldu, baktılar ki 'dislike'larda durum felaket. 'Bu böyle olmayacak bari kapatalım' dediler. Başarısız olunca direkt müdahale. Teknoloji üreten gençlerin, gönüllerini kaybettiler örneğin. Teknoloji ile mücadele etmeleri mümkün değil. Teknoloji ile ancak yan yana yürürler. Teknoloji ile sadece büyünür. Teknoloji ile savaşmak, teknolojiyi kapatmak ya da yasaklamak mümkün değil. Bu dünya çok geride kaldı...

Avrupa ekonomisi darlıyor... Peki, böyle bir bu dönemde turizm nasıl artacak? Gerçekçi olmalıyız, turizm küçülecek. Önce kısa tedbirler almalıyız. Artan cari açık ile döviz eksikliğini; yeni döviz kaynakları ile telafi etmeliyiz.

"TÜRKİYE'NİN ÇIKIŞI: YATIRIM ÜRETİM İCRAAT"

Yatırım, üretim ve ihracat... Türkiye'nin çıkışı bunlar! Türkiye'nin, büyüme formülleri bu çerçevede yapılmalı. Fakat ortaya devlet kapitalizm diye bir şey çıktı.

Yabancı sermaye istikrar ve ekonomik güvenlik arar. Bunlar uluslararası sermaye için çok önemli. Bu yerli sermaye için de geçerli. Türkiye'yi karanlık tünel gibi gören sermaye sahipleri, başka yerlerde yatırım yapıyorlar.

Sermaye sahipleri, fiyat istikrarı arar. Fakat bu ancak bağımsız bir Merkez Bankası'nın belirlediği fiyat istikrarı ile olur.

"KORKU HAKİM"

Türkiye, bilim üretmekte zorluk çekiyor. Akademisyenler, 'Aman başıma bir iş gelmesinler' diyorlar. Korku hakim, akademisyenler otosansür uyguluyorlar. Özgürlük olmasa nasıl bilimsel çalışmalar yapılacak?

Kimse hesap soramıyor... Yargı erki bile hesap soramıyor. 01 plaka değişmedi değil mi? Meclis mesela, bir şey diyebiliyor mı?"

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar