Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Azerbaycan üniforması giyen TSK generali

Tunceli''nin Çemişgezek ilçesinde doğdu Bahtiyar Ersay. Başarılı eğitim hayatı, harp okulunu birincilikle bitirmesiyle devam etti.

Kaddafi''nin öldürüldüğü yıllarda Tunus ve Libya''daki vatandaşlarımızın tahliyesinde önemli rol oynadı. Yurt dışında birçok görev icra ederken, Nisan 2011''de "Balyoz" kumpası kapsamında tutuklandı.

31 ay hapis yattıktan sonra beraat etti. Hapisten çıktıktan sonra direkt terörle mücadeleye geri döndü. Ne devletine küstü, ne de siyasilerin kararlarına.

"Ben bir Türk subayıyım. Devletim, milletim için canımı vermek üzere yetiştirildim. Devlete küslük olmaz. Allah verirken iyi, alırken kötü; devlet verirken iyi, alırken kötü diyemeyiz. Biz her koşulda vatan sağ olsun diyerek yetiştik. Yine öyle diyoruz." diyordu.

Vatan aşkı böyle bir şey.

 

15 Temmuz''dan sonra ilk YAŞ''ta Tuğgeneral oldu ve Afganistan''daki görevinin ardından Hakkari''nin Çukurca ilçesi 2''nci Hudut Tugay Komutanlığı''na atandı.

Sınırdaki stratejik Kaletepe Üs Bölgesi''ni teröristlerin elinden alan Tuğgeneral Ersay, general olmasına rağmen askerleriyle üs bölgesinde uyumasıyla da takdir topluyordu.

Karabağ Savaşı''ndan bir yıl önce, terfi almasına bir yıl kala birinci sıradan Tümgeneralliğe terfi ettirildi ve Kara Kuvvetleri Harekât Başkanlığına atandı. Bir amacı vardı.

 

O sıralarda Libya teskeresi çıkmış, Karabağ''da hareketlenmeler vardı. Libya''da Türkiye destekli güçler 6 ayda Hafter''i durdurdu, Sirte kapılarına geldiğinde Mısır''ın araya girmesiyle savaşta sıcak çatışmalar son buldu. Bunda General Bahtiyar Ersay''ın büyük katkısı vardı.

Libya''da işler yoluna girmişti. Sırada kardeş ülke Azerbaycan vardı. Tümgeneral Bahtiyar Ersay, Karabağ Savaşı öncesi Azerbaycan ordusunu "Türk modeline" geçirme çalışmalarını yürüten generallerden biriydi.

Karabağ Savaşı''nda strateji ve taktiksel planlamalarda masada olan Ersay, 44 günlük savaş sonrası zaferi kutlarken Türkiye''nin Azerbaycan Görev Grup Komutanı oldu.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Korgeneral olan Ersay Paşa, Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov''un danışmanı olarak atandı ve ilk kez Azerbaycan Ordu üniforması giydi. İlk kez böyle bir şeye şahit olsam da yakışmış Ersay Paşa''ya.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları